In Burgum voert sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland op grote schaal werkzaamheden uit. Aan de B. Steenhuisenlaan, B. Lohmanlaan en Westersingel (Burgum-West) worden 70 huurwoningen gesloopt. Hiervoor komen 76 energiezuinige, gasloze ‘all electric’ woningen voor in de plaats. Daarnaast zorgt WoonFriesland voor kwaliteitsverbetering, energiemaatregelen en onderhoud in 109 andere woningen in het dorp. Het sociaal verhuurbedrijf investeert hiermee in Burgum ruim 15 miljoen euro.

Minimaal energielabel A

De betreffende woningen in Burgum-West stammen uit de beginjaren ’50 en voldoen niet meer aan de huidige eisen. De nieuwe woningen die hun plek innemen, zijn zeer energiezuinig door zonnepanelen en goede isolatie. Ook zijn ze volledig gasloos: koken en verwarmen gebeurt door middel van elektriciteit. De woningen krijgen daardoor minimaal energielabel A; iets waar de bewoners direct van profiteren. Bij deze nieuwbouw hanteert WoonFriesland als uitgangspunt zo een goede balans tussen duurzaamheid, energiezuinigheid en betaalbare kwaliteit voor de huurders.

Bewoners keuzes

Ongeveer de helft van de bewoners van de 70 huidige woningen keert terug naar een van de nieuwe woningen. De bewoners die terugkeren, konden kiezen of ze een grote woonkamer willen of liever een bijkeuken op de begane grond. Ook heeft woningcorporatie WoonFriesland samen met de bewoners de gevelkleuren uitgezocht. In een later stadium kunnen de huurders de tegelkleuren kiezen voor hun nieuwe badkamer, keuken en toilet. De achtertuinen van de 76 nieuwe woningen worden iets minder diep dan de huidige tuinen, waardoor er aan de achterkant meer ruimte is om te parkeren.

Voor de bewoners die terugkeren naar een van de nieuwbouwwoningen heeft het sociaal verhuurbedrijf tijdelijke wisselwoningen geregeld. De bewoners die niet terug willen keren, hebben nog niet allemaal een andere woning gevonden. Daarom gebeurt de sloop van de woningen in fasen. In december worden de laatste woningen gesloopt. WoonFriesland gaat ervan uit dat zij de eerste nieuwe woningen voor de zomer van 2019 kan overdragen aan hun nieuwe bewoners.

Voorzieningen gierzwaluw en vleermuis

WoonFriesland houdt bij de nieuwbouw ook rekening met een kolonie gierzwaluwen. Er worden in de nieuwe woningen nestelvoorzieningen aangebracht. Voor vleermuizen worden in de huizen invliegopeningen aangebracht.

Werkzaamheden in 109 woningen

De 109 woningen in Burgum waar de werkzaamheden voor kwaliteitsverbetering, energiezuinigheid en onderhoud plaatsvinden, bevinden zich in de Burgemeester B. Lohmanlaan, de Learloaijersstrjitte, de Smidsstrjitte, de Iikmounewei, de Roggemounewei, de Minister van den Brinklaan en de J. Falkenastraat. Van dit rijtje zijn de woningen in de Burgemeester B. Lohmanlaan als eerste aan de beurt. Het werk is eind augustus gestart en duurt tot en met juli 2019.

Maatregelen voor comfort en duurzaamheid

Bij de maatregelen op het gebied van kwaliteitsverbetering valt te denken aan het vervangen van het keukenblok en het sanitair, het aanbrengen van mechanische ventilatie en waar nodig het verwijderen van asbest. De energetische maatregelen bestaan met name uit het aanbrengen van betere isolatie en het installeren van zonnepanelen op de daken. Het planmatig onderhoud betreft onder andere schilderwerk, herstel van houtrot en herstel van oud voegwerk.

Over WoonFriesland

WoonFriesland heeft zich ontwikkeld tot het sociaal verhuurbedrijf met als missie samen te werken aan goed en betaalbaar De organisatie telt circa 225 medewerkers (200 fte). In Friesland verhuren zij ongeveer 20.000 goede en betaalbare woningen en overige eenheden en vertegenwoordigen zij 18% van de provinciale huurmarkt. WoonFriesland is actief in de gehele woningmarktregio Fryslân in 17 gemeenten, zowel in steden als op het platteland en op de Waddeneilanden.