Middenmeer was 10 september jongstleden het decor van een zeer duurzame ‘mijlpaal’. Wooncompagnie boorde namelijk de eerste paal voor 54 gasloze sociale huurwoningen. De woningen zullen worden verwarmd door middel van een ventilatiewarmtepomp. Voor het koken en andere zaken wordt elektriciteit gebruikt.

CO2-verlaging

Gasloos wonen heeft als groot voordeel dat de uitstoot van CO2 (broeikasgas) flink wordt verlaagd. De gasloze woningen verrijzen op drie locaties: de Prof. Lorentzstraat, Kanaalweg en Dr. Lovinkstraat. De plannen maken deel uit van de laatste fase van de herstructurering van Middenmeer, die het dorp een ware boost moet geven. Naar verwachting wordt de laatste woning voor de zomer van 2019 opgeleverd.

Ventilatiewarmtepomp

De woningen binnen het project worden uiterst duurzaam. Zo wordt in elke woning wordt op zolder een ventilatiewarmtepomp met een inhoud van 80 liter geplaatst. Deze pomp hergebruikt kortgezegd de warmte uit de retoursventilatielucht. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van een cv-ketel en wordt elektrisch gevoed. Ook komen er zonnepanelen op het dak.

Investering van maatschappelijk belang

‘Betaalbaarheid staat bij woningcorporatie Wooncompagnie sinds jaar en dag hoog in het vaandel,’ zegt procesmanager Jan Berghout. ’We willen huurders de beste woning bieden, tegen de laagst mogelijke prijs. Het bouwen van deze gasloze woningen in Middenmeer staat in principe haaks op die gedachte. Een gasloze woning is duurder dan een reguliere woning. We hebben dit project desondanks doorgezet omdat wij als corporatie onze ogen niet willen sluiten voor toekomstige ontwikkelingen. We zien dit project als een investering van maatschappelijk belang en zijn er trots op dat we deze uiterst ‘groene’ sociale huurwoningen samen met aannemer Trebbe mogen realiseren.’

Betaalbare woningen, voor een brede doelgroep

De woningen worden gebouwd in één en twee lagen en zijn bedoeld voor een zeer brede doelgroep: van starters en gezinnen tot senioren. Dat er een grote vraag is naar betaalbare sociale huurwoningen in Middenmeer, bleek tijdens de zeer druk bezochte woonmanifestatie begin maart dit jaar. De meeste woningen worden aangeboden met een huurprijs onder de 600 euro (laagste aftoppingsgrens bedraagt 597, prijspeil 2018), maar er liggen ook kansen voor doelgroepen die daar net buiten vallen. De woningen worden gerealiseerd door Trebbe Wonen uit Nieuwegein, volgens BasisWonen, het concept voor de ontwikkeling en realisatie van grondgebonden woningen. Hans Been Architecten uit Amerongen is de architect van het plan.

Woningcorporatie Wooncompagnie

Wooncompagnie is een maatschappelijke onderneming op het gebied van wonen. Zij beheren ruim 14.500 woningen in het gebied boven het Noordzee Kanaal. Het werkgebied van Wooncompagnie bevindt zich in de gemeenten Hollands Kroon, Schagen, Opmeer, Medemblik, Hoorn, Alkmaar, Beemster, Purmerend, Edam-Volendam, Waterland en Oostzaan.