Verschillende betrokkenen droegen donderdagochtend 15 november letterlijk een steentje bij aan de realisatie van 54 gasloze woningen in Middenmeer. Dat deden ze door een steen te vermetselen bij één van de in aanbouw zijnde woningen aan de Prof. Lorentzstraat.

Samenwerking essentieel

Met deze symbolische handeling onderstreept Wooncompagnie vooral dat de realisatie van een nieuwbouwplan valt of staat bij de samenwerking met diverse partijen. Aansluitend vond Happen met de Bouwers plaats: een warme lunch voor iedereen die op de bouwlocatie actief is. ‘De lunch is een goed moment om samen stil te staan bij de vordering van de bouw. Daarnaast willen we hiermee onze waardering uitspreken voor alle medewerkers die zich dagelijks, in elk jaargetijde, inzetten voor de bouw,’ aldus Procesmanager Jan Berghout van Wooncompagnie.

Op drie locaties

De gasloze sociale huurwoningen verrijzen op drie locaties: de Prof. Lorentzstraat, Kanaalweg en Dr. Lovinkstraat. De bouw verloopt voorspoedig: dorpsbewoners zíen de plannen dagelijks groeien. Naar verwachting wordt de laatste woning rond de Bouwvak van 2019 opgeleverd.

Ventilatiewarmtepomp en zonnepanelen

De woningen zullen worden verwarmd door middel van een ventilatiewarmtepomp. Deze pomp hergebruikt de warmte uit de retourventilatielucht en wordt elektrisch gevoed. Verder komen er zonnepanelen op het dak. Hiermee voldoen de woningen aan het huidige Bouwbesluit. Voor het koken en andere zaken wordt elektriciteit gebruikt. Gasloos wonen heeft als groot voordeel dat de uitstoot van CO2 (broeikasgas) flink wordt verlaagd.

Groene bouwhelmen

De woningen worden gerealiseerd door Trebbe Wonen uit Nieuwegein, Hans Been Architecten uit Amerongen tekent voor het ontwerp. ‘We zien dit project als een investering van maatschappelijk belang en zijn er trots op dat we, met elkaar, deze ‘groene’ sociale huurwoningen mogen realiseren,’ sprak Jan Berghout, die voor deze gelegenheid groene bouwhelmen uitdeelde.

Voor een brede doelgroep

De woningen worden gebouwd in één en twee lagen en zijn bedoeld voor een zeer brede doelgroep: van starters en gezinnen tot senioren. De meeste woningen worden aangeboden met een huurprijs van 607 euro (laagste aftoppingsgrens, prijspeil 2019), maar er liggen ook kansen voor doelgroepen die daar net buiten vallen.