Woningcorporatie de Alliantie gaat een succesvolle proef met hergebruik van meubels voortzetten. Met het project, genaamd Second Life, krijgen duizenden meubels en andere spullen een nieuwe leven. Na een proef in Amsterdam heeft de woningcorporatie besloten dit concept waar mogelijk bij al haar renovatie- en nieuwbouwprojecten in te zetten.

De Alliantie heeft jaarlijks te maken met zo’n elfduizend verhuisbewegingen. Dat levert gemiddeld achthonderd kilo afval per woning op. Fadoua Rachid (medewerker bewonersbegeleiding bij de Alliantie) vond dat dat anders moest en bedacht een weggeefhoek. “De vuilstort is vaak een makkelijke bestemming voor alles wat niet meegaat. Dat is zonde, want veel spullen zijn nog prima. Wat de een wegdoet, kan iemand anders vaak heel goed gebruiken.”

Proef

Bij de proef in de Jacob Geelbuurt in Amsterdam-West riep Fadoua de toekomstige bewoners van een nieuw appartementengebouw op de spullen die zij niet wilden houden in een opslagbox in de kelder te zetten. Daar konden zij ook artikelen uit pakken voor eigen gebruik. Het initiatief werd erg gewaardeerd door de bewoners, met name door statushouders die hierdoor een eindje op weg geholpen werden met de inrichting van hun nieuwe huis. De Alliantie maakte de weggeefhoek mogelijk en een van de bewoners nam het beheer ervan voor zijn rekening.

opslagbox
Een opslagbox werd gebruikt voor het opslaan en weggeven van goederen.

Contacten

Toen Chris Hartman door Fadoua werd gevraagd om de opslagbox te beheren, zei hij meteen ja. “Het is een fantastisch project! Er werden veel bruikbare dingen neergezet, soms zo goed als nieuw. Omdat ik elke dag de deur open en dicht deed, zag ik hoe snel spullen werden opgehaald. Vooral speelgoed en kinderkleding gingen hard. Het valt me echt op dat buren elkaar hierdoor beter kennen en de onderlinge sfeer en contacten goed zijn. Dat vind ik heel positief.” Chris heeft zelf ook een paar spullen in zijn huis staan, waaronder de grote spiegel in zijn entreehal. Wanneer de woningen in het oostelijk deel van de buurt worden gesloopt, wil hij weer helpen. “Daar maken we dankbaar gebruik van. We zijn bij de Alliantie heel blij met bewoners zoals Chris die zich zo actief inzetten voor de wijk”, vertelt Fadoua trots.

Duurzaamheid

Second Life is een van de pilots en projecten binnen de Alliantie op het gebied van duurzaamheid. Met ruim 53.000 woningen kan de corporatie het verschil maken en ook kleine initiatieven als deze dragen daaraan bij. De Alliantie slaat met Second Life meerdere vliegen in één klap. Huurders die verhuizen kunnen gemakkelijk van hun spullen af, waardoor verspilling wordt tegengegaan en afvalstromen drastisch verminderen. Daarnaast zorgt Second Life al vroeg voor ontmoeting en verbinding tussen nieuwe bewoners.