Op 27 februari is het eerste Parentshouse in Overijssel geopend van de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte. Dit is een huis waar ouders in echtscheiding kunnen verblijven tijdens hun zoektocht naar een structurele woonoplossing. Het Parentshouse is tot stand gekomen uit de samenwerking van De Kern maatschappelijke dienstverlening, SallandWonen, gemeente Olst-Wijhe en gemeente Raalte.

Het Parentshouse; tijdelijke woonruimte voor ouders in scheiding

De Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte constateren een toename in echtscheidingsproblematiek waarbij kinderen spanning en problemen ondervinden door de strijd tussen hun ouders. Het vinden van een nieuwe, betaalbare woonruimte voor één van de ouders blijkt in de praktijk niet makkelijk waardoor ouders langer dan gewenst bij elkaar blijven wonen en spanningen in huis verder oplopen. Het Parentshouse biedt tijdelijke huisvesting voor één van de ouders die, ten gevolge van een scheiding of relatie-time-out, geen woonruimte kan vinden in de buurt van de kinderen. Het voorkomt gedwongen samen moeten blijven wonen, ongewenst ver weg wonen, steeds wisselende woonplekken of bankslapen bij bekenden én rust in huis voor de kinderen.

Het eerste Parentshouse in Overijssel

Het Parentshouse Olst-Wijhe-Raalte is het eerste Parentshouse in Overijssel en is tot stand gekomen door een samenwerking van De Kern maatschappelijk werk, SallandWonen, de gemeente Olst-Wijhe en de gemeente Raalte. Het pand, dat gevestigd is in Raalte, bestaat uit 5 wooneenheden, met gedeelde voorzieningen (zoals de keuken) en is bestemd voor inwoners uit de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte. Kinderen kunnen er ook regelmatig verblijven. Bewoners kunnen er tijdelijk wonen, tot maximaal een jaar, in hun zoektocht naar een structurele woonoplossing. Het Parentshouse is toegankelijk voor alle inkomensgroepen, wat ook terug te vinden is in de lagere huurprijzen. De Kern, als onderdeel van het CJG, heeft een rol in de toeleiding, intake/advies, begeleiding en beheer.

Op 27 februari 2019 is het Parentshouse officieel geopend!

Het Parentshouse, dat op 27 februari 2019 officieel is geopend door de bestuurders van de betrokken organisaties, is al beschikbaar voor bewoners. De Centra voor Jeugd en Gezin bieden ondersteuning aan gezinnen waarin een relatiebreuk dreigt of al een feit is en kunnen toeleiden naar het Parentshouse. Geïnteresseerden kunnen zich ook direct melden bij Trees Smit van De Kern, projectleider van het Parentshouse Olst-Wijhe-Raalte. Aanmelden kan ook via de website www.parentshouses.nl