De Meerkoetflat is de eerste flat in Krimpen aan den IJssel die QuaWonen gasloos ontwikkelt samen met bouwbedrijf Van Wijnen. Belangrijk bij gasloos bouwen is om de woning zó goed te isoleren dat de warmtevraag beperkt is. Verder vindt de corporatie het belangrijk dat de woning voor bewoners prettig wonen is. Dat betekent weinig installaties, die gemakkelijk te bedienen zijn. Er komen zelfs gewoon elektrische radiatoren die stralingswarmte afgeven. Wethouder Kirsten Jaarsma van gemeente Krimpen aan den IJssel: “Goed dat QuaWonen bij dit nieuwbouwproject een stevige ambitie neerzet op het gebied van duurzaamheid. Als gemeente hebben we duurzaamheid hoog op de agenda staan. Samen met partners als QuaWonen bouwen we aan een duurzamer en leefbaarder Krimpen.” 

In een gasloze woning worden de warmteverliezen tot een minimum beperkt door een zeer goede isolatie en een goede kierdichting. Dat is ook het uitgangspunt voor de Meerkoetflat. Om te zorgen voor een aangenaam binnenklimaat, krijgt elk appartement een ventilatie systeem met een warmtewisselaar. Deze verwarmt verse binnenkomende lucht met de lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Op deze manier wordt bijna 90% van de warmte teruggewonnen.

Verder krijgt elke woning een thermodynamische warmtepompboiler voor warm tapwater. De warmte wordt opgewekt via een plaat op het dak, die onder de zonnepanelen komt te liggen. Elk appartement wordt straks aangesloten op zo’n vijf tot zes zonnepanelen. Bewoners profiteren dus zelf van de opbrengst.

Planning verhuur
De bouw van de Meerkoetflat is naar verwachting eind 2020 klaar. De verhuur van de 40 appartementen wordt medio oktober/november 2019 aangekondigd via Het Kontakt en de website van QuaWonen.

Bewonerservaringen vergelijken
Ook de nieuwbouw Adam van Vianenstraat in Schoonhoven Noord wordt gasloos met opnieuw Van Wijnen als bouwbedrijf. Hier kiest de corporatie iets andere maatregelen, zoals laagtemperatuur vloerverwarming. Het idee is om bewoners van de beide woongebouwen straks te vragen hoe ze de woning ervaren en hoeveel elektra ze verbruiken. Dat is voor QuaWonen waardevolle informatie voor toekomstige bouwprojecten.

De 36 appartementen van project Adam van Vianenstraat worden vanaf 1 juli 2019 verhuurd via www.wonenindekrimpenerwaard.nl  Deze nieuwbouw is medio 2020 klaar.