Woningcorporatie Mitros geeft vandaag het startsein voor de bouw van ruim 340 sociale huurwoningen in Leidsche Rijn. De komende weken starten er drie nieuwbouwprojecten, elk op een andere plek in de wijk, die naar verwachting allemaal eind 2020 zijn afgerond.

Inspelen op stijgende vraag

Dat betekent dat er binnen twee jaar honderden sociale huurwoningen bijkomen. De drie projecten – Terwijde (uitgevoerd door Heijmans), Leidsche Rijn Centrum (BAM Wonen) en Leeuwesteyn (Nijhuis) – zijn een direct resultaat van goede samenwerking tussen de Gemeente Utrecht, Mitros en collega-corporatie GroenWest. Samen willen zij met de toevoeging van deze grote hoeveelheid woningen inspelen op de stijgende vraag naar sociale huur in de snelst groeiende stad van Nederland. Mitros verhuurt alle woningen via qlinker, de nieuwe digitale woningcorporatie. Gemeente, corporaties en bouwpartners staan vanmiddag op feestelijke wijze stil bij de aftrap van de drie projecten.

Woningen voor sociale huurprijs

Henk Peter Kip, directievoorzitter van Mitros, is verheugd over de drievoudige start bouw: “Het is bijzonder dat we hier in korte tijd bijna een jaarambitie aan sociale huurwoningen gaan realiseren. Tegelijkertijd kijken we natuurlijk ook altijd goed naar de kwaliteit en betaalbaarheid: daarom gaat het hier om zeer duurzame woningen voor een sociale huurprijs, geschikt voor zowel gezinnen als eenpersoonshuishoudens.” Ook wethouder Kees Diepeveen kijkt uit naar het eindresultaat: “Er is grote behoefte aan betaalbare woningen in onze stad, dus het is heel goed dat er honderden bijkomen.”

De drie projecten

De drie nieuwbouwprojecten staan niet op zichzelf: Mitros heeft plannen om de komende jaren nog veel meer sociale huurwoningen in Leidsche Rijn te bouwen. Vanmiddag worden de drie projecten in bijzijn van alle betrokkenen op feestelijke wijze afgetrapt. Hieronder vindt u meer informatie per project:

Terwijde: 121 energiezuinige driekamerappartementen

Heijmans start in opdracht van Mitros met de bouw van 121 sociale huurappartementen aan de Jazzsingel in Terwijde Zuidoost. Het gaat om gasloze, all-electric driekamerappartementen, die voldoen aan alle eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG 1-2-3) en verhuurd worden voor een huurprijs onder de eerste aftoppingsgrens. De verwachting is dat het project in het najaar van 2020 is afgerond.

Leidsche Rijn Centrum: 101 appartementen in het hart van de wijk

In het centrum van de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland gaat BAM Wonen in opdracht van Mitros 101 twee-, drie- en vierkamerappartementen bouwen. Qua architectuur kan dit gebouw zich meten met de andere gebouwen in het centrum van Leidsche Rijn. Alle woningen zijn gasloos en worden aangesloten op het stadsverwarmingsnet. De isolatie van de schil van het gebouw voldoet aan eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG 1) en alle woningen worden verhuurd voor een huurprijs onder de eerste aftoppingsgrens. De verwachting is dat het project in het najaar van 2020 is afgerond.

Leeuwesteyn: 139 appartementen en eengezinswoningen, samen met GroenWest

In Leeuwesteyn, een nieuwe duurzame en groene woonwijk aan de westkant van het Amsterdam Rijnkanaal, gaat Nijhuis op drie bouwlocaties in totaal 139 betaalbare sociale huurwoningen bouwen: 85 eengezinswoningen, 52 appartementen en 2 poortwoningen. Woningcorporatie GroenWest, medeopdrachtgever van het project, neemt 21 woningen af op bouwveld 4a. Alle eengezinswoningen zijn energieneutraal en worden naar verwachting al in de zomer van 2019 opgeleverd. De appartementen voldoen aan BENG 1-2-3 zijn en worden naar verwachting eind 2019 opgeleverd. Het grootste deel van deze woningen wordt verhuurd voor een huurprijs onder de eerste aftoppingsgrens. De woningen van GroenWest zijn al verhuurd.