De bewoners van de vijf seniorenwoningen in Molenweid, Wieringerwaard, hebben sinds kort nieuwe buren: negen jongeren, in de leeftijd van 18 tot 25 jaar. Het gaat om het zogeheten LINK-Inn project van woningcorporatie Wooncompagnie.

Project LINK-Inn

De jonge bewoners worden, via het project LINK-Inn, gedurende een jaar door LINK Jongerenprojecten ondersteund en begeleid bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan. Als ze klaar zijn voor de toekomst, stromen ze door naar een eigen woning. Maandag 3 december werd het jongerenproject feestelijk afgetrapt met álle bewoners van Molenweid. Tijdens deze bijzonder gezellige avond hieven zij gezamenlijk het glas op de succesvolle start van het project. ‘We hopen dat we de jongeren vaak tegenkomen. Van hun aanbod om de boodschappen voor me te halen, maak ik misschien in de toekomst nog wel gebruik,’ aldus één van de huurders van de seniorenwoningen.

Jongeren zeer gemotiveerd

De jongeren zijn zeer gemotiveerd en dankbaar voor de hulp die ze krijgen. Daniel, 21 jaar, zegt daarover: ‘Een kans bij LINK-Inn is een nieuwe start voor mij.’ ‘Met de hulp die ik in LINK-Inn krijg, kan ik bereiken waar ik tijden naar heb verlangd,’ vult Paul aan. De jongeren komen uit het netwerk van LINK en ook Incluzio droeg kandidaten aan. Ronald Hein van LINK: ‘Wij zijn er voor de jongeren maar ze moeten het vooral zelf doen. Ik vertrouw erop dat deze pilot een succes wordt en hoop daarom dat het een vervolg krijgt. Er is in ieder geval, met alle betrokken partijen, iets moois neergezet wat significant het verschil maakt in het leven van deze jongeren.’

Mooie samenwerking

‘Ronald vertelde dat hij woonruimte zocht om jongeren voor dit project te huisvesten,’ vertelt Jessica Dekker, buurtconsulent ‘van buurtteam Hollands Kroon bij Wooncompagnie. ‘Precies op het moment dat wij een passende bestemming zochten voor Molenweid. Een perfecte timing dus. Het is mooi dat we deze bijzondere huisvesting, dankzij een goede samenwerking met LINK-Inn en de gemeente Hollands Kroon, in relatief korte tijd van de grond hebben gekregen.’ Wethouder Mary van Gent vult enthousiast aan: ‘Ik ben bijzonder trots dat we dit met z’n allen voor elkaar hebben gekregen. Het allerbelangrijkste is dat deze jongeren een prachtige en unieke kans krijgen om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Ze gaan leren deel uit te maken van hun directe leefomgeving en iets voor die omgeving te betekenen. Hun komst naar Molenweid is goed voor het dorp en is met veel enthousiasme ontvangen.’

Wooncompagnie verhuurt

Molenweid in Wieringerwaard omvat 35 woningen. Vanaf eind september verhuurt Wooncompagnie de eerste verdieping van het rechterdeel aan LINK Jongerenprojecten. Het project LINK-Inn is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Hollands Kroon en de Hollands Kroonse Uitdaging.