Met de oplevering van Hof van Helsdingen heeft Vianen er weer 27 sociale huurappartementen voor 65-plussers bij gekregen. Afgelopen weken ontvingen alle huurders de sleutels van hun nieuwe woning. Onder hen twaalf bewoners uit de omliggende wijken, die gebruik hebben gemaakt van de doorstroomregeling van LEKSTEDEwonen.

Hof van Helsdingen

De 27 sociale huurappartementen van LEKSTEDEwonen staan in de wijk Helsdingen in Vianen. De appartementen passen goed bij de gebouwde nieuwe koopwoningen. Aannemersbedrijf J. van Daalen B.V. uit Gorinchem heeft in krap een jaar tijd het appartementengebouw gerealiseerd. Het gebouw bestaat uit drie woonlagen met in totaal 27 driekamerappartementen met woonoppervlakten van 71 tot 88 m2 . Alle appartementen hebben een woonkamer met open keuken, twee slaapkamers, een badkamer en afhankelijk van de verdieping een balkon of een tuin. De kale huurprijzen (excl. servicekosten) liggen tussen € 597 en € 710 en alle appartementen zijn zeer energiezuinig.

Doorstroomproject

In de wijken Amaliastein en Monnikenhof wonen relatief veel 65-plussers en staan er vooral eengezinswoningen, terwijl vanwege de vergrijzing er grote behoefte is aan geschikte woningen. LEKSTEDEwonen heeft daarom in overleg met de gemeente Vianen doorstromers uit deze wijken voorrang gegeven bij de toewijzing van de appartementen in Hof van Helsdingen. Dankzij het doorstroomproject ‘Van groot naar beter’ zijn twaalf huurders van hun (te) grote woning verhuisd naar een beter passende woning. Onder hen ook Hans de Vré. “Na ruim 30 jaar aan de Mariënhof gewoond te hebben, vond ik het tijd om die grote eengezinswoning en tuin achter me te laten. Dit project en de voorrang van LEKSTEDEwonen kwam voor mij op het juist moment. Nu heb ik een driekamerappartement, een kleinere tuin en alles gelijkvloers en nieuw.”

Behoefte aan nieuwbouw

De vraag naar huurwoningen blijft onverminderd groot, ondanks de opleveringen in Vianen. Ed de Groot: “Dit jaar heeft LEKSTEDEwonen 106 nieuwe woningen opgeleverd en komende jaren blijven wij doorbouwen. Niet alleen woningen voor 65-plussers, maar ook voor gezinnen, starters en middeninkomens. Zo regeerden er maar liefst 150 senioren op deze 27 appartementen, oftewel gemiddeld 6 kandidaten per appartement. Alleen met nieuwbouw kan iets gedaan worden aan de woningtekorten en de verhuisbehoeften van bijna 5.500 huishoudens met een adres in Vianen die een woning zoeken. Daarover gaan we met de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden volgend jaar ook afspraken maken.”