Huurders in Vianen willen graag van zonne-energie profiteren en maandelijks op hun energiekosten besparen. Vanaf juli kunnen 550 huurders van woningcorporatie Lekstedewonen zonnepanelen van Wocozon op hun woning laten plaatsen en op 6 september is al het 100e zonnepaneel geplaatst. Het enthousiasme van de bewoners en de vele aanmeldingen zorgen voor een vliegende start van dit duurzaamheidsproject. Het 100e zonnepaneel werd feestelijk onthuld door de familie Nietveld-Van Zijl, wethouder Meurs, Lekstedewonen en Wocozon.

Vliegende start

Onthulling 100e zonnepaneel op huurwoning lekstedewonen.

Op 6 september vierde Lekstedewonen de plaatsing van het 100e zonnepaneel op een eengezinswoning. In krap twee maanden tijd hebben al 140 van de 550 huurders zich aangemeld om zonnepanelen van Wocozon te laten plaatsen. Hiermee besparen huurders jaarlijks circa € 100,- op hun energiekosten. Deze vliegende start van het duurzaamheidsproject werd gevierd met de direct betrokkenen bij de woning van de familie Nietveld-Van Zijl. Met de acht zonnepanelen (totaal vermogen 2.480 wattpiek) wordt ongeveer 85% van alle benodigde stroom van hun huishouden opgewekt. Het 100e zonnepaneel werd feestelijk onthuld door de bewoners en wethouder Meurs.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Het gebruik van duurzame energiebronnen, verduurzamen van de woningvoorraad en besparen op woonlasten is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hiervoor zoeken woningcorporatie Lekstedewonen en Wocozon ook de samenwerking met bewoners en de gemeente Vianen. De heer Meurs: “Zonnepanelen op huurwoningen sluiten goed aan bij het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Vianen; terugdringen energieverbruik, bewustwording en duurzame energiebronnen gebruiken. Ik ben trots dat zoveel bewoners zich al aangemeld hebben en daarmee een bijdrage willen leveren aan het milieu én tegelijkertijd op hun woonlasten gaan besparen. ”De heer Van der Klauw: “Wocozon is bijzonder verheugd met zoveel enthousiaste Viaanse huurders en het feit dat er binnen twee maanden na de eerste informatiebijeenkomsten, inmiddels 100 woningen zijn voorzien van zonnepanelen”. “De ruim 140 aanmeldingen tot nu toe bevestigt dat wij onze huurders een goede optie bieden. Betaalbaarheid en duurzaamheid zijn voor ons en voor onze huurders belangrijke thema’s en met het plaatsen van zonnepanelen levert Lekstedewonen een flinke bijdrage”, aldus de heer De Groot.

Familie Nietveld – Van Zijl gefeliciteerd door de heren Meurs (Wethouder Vianen), Van der Klauw (Algemeen directeur Wocozon) en De Groot (Directeur-bestuurder lekstedewonen).

Duurzaam én besparen

Zonnepanelen leveren een grote bijdrage aan duurzaamheid en aan het milieu. Ook de lagere maandlasten voor huurders is belangrijk. LEKSTEDEwonen is voor dit project een samenwerking aangegaan met Wocozon en zij verzorgen naast het plaatsen ook het onderhoud. Huurders betalen alleen voor de stroom die de zonnepanelen opwekken (per kWh), net zoals zij nu aan hun huidige energieleverancier betalen. Alleen de stroomprijs van zonnepanelen is gemiddeld zo’n 20% lager, waardoor zij jaarlijks € 100,- besparen op hun energiekosten. Op de daken van huurwoningen kunnen 6 tot 10 zonnepanelen worden aangebracht, goed voor het opwekken van circa 85% van alle benodigde stroom.

Meer woningen volgen

Sinds juli kunnen 550 huurders van eengezinswoningen in drie wijken kiezen voor zonnepanelen. De  plaatsing daarvan is in volle gang en deze bewoners zijn erg tevreden met het installatieproces. Lekstedewonen verwacht dit najaar meer duidelijkheid te hebben over de verdere uitrol in Vianen, zodat zoveel mogelijk huurders kunnen profiteren van zonne-energie. Het gaat daarbij om circa 1.000 eengezinswoningen. Lekstedewonen onderzoekt ook de mogelijkheden voor plaatsing van zonnepanelen bij hoogbouwcomplexen. Meer informatie is ook te vinden op www.lekstedewonen.nl.