Ruim twee jaar is hard gewerkt aan het intensief opknappen van de 104 woningen aan de Poelven in Castricum inclusief de openbare ruimte. Om te vieren dat alle werkzaamheden zijn afgerond, kregen de bewoners op vrijdag 11 februari een bloeiende plant uitgereikt. Daarnaast ontvingen nog negentien bewoners van de benedenwoningen een regenton als duurzaam geschenk. Als officieel moment reikten wethouder Falgun Binnendijk, directeur-bestuurder Krista Walter van Kennemer Wonen en aannemer Cornel Borst van AC Borst Bouw de regentonnen uit. Bewoonster Sandra: “Ik ben heel blij met de aanbouw in mijn benedenwoning, dat geeft zoveel meer ruimte! Ook de straat is mooi opgeknapt. Als er visite komt, krijg ik positieve reacties. Ik woon heerlijk in de Poelven.”

Meer wooncomfort

De woningen waren constructief nog goed, maar erg gehorig en slecht geïsoleerd. Tegelijkertijd waren de benedenwoningen klein en slecht toegankelijk voor mindervaliden. Met de renovatie zijn de benedenwoningen drie meter uitgebouwd met de mogelijkheid om een extra slaapkamer of grote woonkamer te creëren. De bovenwoningen hebben op de uitbouw van de benedenwoningen een groot dakterras gekregen. Zowel de bewoners van de benedenwoningen als van de bovenwoningen hebben daarmee een plek gekregen om buiten te zitten.

Verduurzaming

Alle woningen zijn van energielabel D/E naar energielabel A++ gegaan. Bij het project is ‘circulair gerenoveerd’. Zo zijn binnendeuren, buitendeuren, glas in lood ramen en vloerbalken in het project zelf of in andere projecten hergebruikt. De gemeente heeft een gescheiden rioolstelsel aan laten leggen waarbij het regenwater wordt afgevoerd naar een sloot i.p.v. de rioolzuivering. Zo wordt wateroverlast in de toekomst voorkomen. Ook zijn er nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd, is de bestrating vernieuwd, zijn er groenstroken en ondergrondse vuilcontainers aangebracht en is het speeltuintje opgeknapt. Aannemer A.C. Borst en civiele aannemer Twisk & Bosman zijn van A tot en met Z betrokken geweest bij het project. “Het hele project is een mooi samenspel geworden, waarbij met elkaar is opgetrokken om in één keer meerdere verbeteringen in De Poelven toe te passen”, aldus wethouder Falgun Binnendijk. “Het is goed om te zien dat verduurzaming en toekomstbestendig inrichten door de juiste afstemming steeds beter een plek in projecten krijgen.”

Samenwerking

Krista Walter: “De woningen zijn weer als nieuw en voldoen aan de eisen van deze tijd. Ze zijn verduurzaamd, vergroot en comfortabeler gemaakt. Het was een ingrijpend project waarbij veel van de bewoners gevraagd werd. Bij de voorbereiding van de renovatie was er een actieve klankbordgroep betrokken met ongeveer achttien bewoners. Mede door de inzet van de huurders en aannemers is dit project nu succesvol afgerond. De gemeente Castricum heeft een mooie bijdrage geleverd door de leefomgeving gelijk een impuls te geven. Deze nauwe samenwerking heeft ervoor gezorgd dat de bewoners tot in lengte van dagen kunnen genieten in de Poelven!”