Heeft woningbouwcorporatie Lefier er al een beetje spijt van, dat ze vertrokken zijn uit het hoogste gebouw aan het Gedempte Zuiderdiep, op nummer 22? Ronald Werkman, makelaar bij Lefier, weet wel raad met die vraag: “Ja en nee. De locatie is natuurlijk fantastisch, niet te overtreffen. Vijf minuten lopen van het station, alle charmes van de binnenstad, maar zonder de ongemakken van een historisch pand met krakende deuren en tochtende ramen.

Genoeg eigen parkeerplekken, hartje centrum. Als je hier na je werk naar buiten loopt, sta je niet
op een winderig bedrijventerrein, maar op een brede stadsboulevard, aan het eind van de middag gevuld met het gezellige geroezemoes van terrasjes, een paar deuren verderop leuke restaurants en een supermarkt.

Het besluit om te verhuizen namen we met pijn in het hart. We waren op zoek naar een indeling die beter past bij onze nieuwe manier van werken – met flexplekken. Met de hele organisatie gelijkvloers samen in één ruimte is dan praktischer. Tsja, het fenomenale uitzicht, hoog boven de oudere bebouwing en de pakhuizen, uit de tijd dat er nog water door het Zuiderdiep stroomde, dat uitzicht op de stad gaan we dus wel missen.”

Het loopt storm, aan het Zuiderdiep Voor de metamorfose van ‘huisnummer 22’ naar het gewilde ‘Blok 22’ schakelde Lefier een vastgoed adviesbureau in, DeenKoopmans. Gewend om te denken in
mogelijkheden, nieuwe functies, verrassende bestemmingen, gebouwen een ‘smoel’ geven door ze aan te passen, tot de inrichting van hele wijken aan toe. Het loopt storm, met bedrijven die  interesse tonen in Blok 22. Misschien nog iets te hoog gegrepen voor kleine start-ups; een regelrechte voltreffer voor de middelgrote ‘grown-ups’ met wat meer ‘vlees op de botten’, ambitieuze, serieus aan de weg timmerende bedrijven.

De gegadigden blijken vooral jonge bedrijven in de media, ict, techniek en communicatie te zijn, samengevat ’the next generation’. Die mensen willen in de binnenstad werken, daar waar het te doen is, maar niet per se in een rommelig bedrijvenverzamelgebouw; de trendy bankstellen en retro schemerlampen zijn ze wel ontgroeid. Hip en cool is overigens niet verboden straks, voor wie wil. Daan Koopmans: “In Blok 22 huur je minimaal 300 m2 , een hele etage van 600 m2 voor jezelf kan ook, maximaal twee etages, anders is de onderlinge dynamiek die het zo aantrekkelijk maakt weer weg. Heel efficiënte vierkante meters zijn het. Voor de grootstedelijke sfeer maak je daar met een paar slimme, kleine ingrepen zó een industrieel ogende loft van. We denken als verhuurder graag met je mee.”

Elkaar ontmoeten op de begane grond, bij Coffee Break

Misschien wel de meest ingrijpende vernieuwing: op de begane grond geen strenge receptie, maar een warme koffiebar, mét receptiefunctie. De plek om elkaar – en de rest van de stad – op je gemak te ontmoeten, even te lunchen met bezoekers, een tijdje rustig in een hoekje te kruipen met je laptop. Mag allemaal. Onverwacht een avond doorwerken? Coffee Break doet ook aan catering. Eigenaresse Tessa de Lange en haar team hebben er zin in.