Woningstichting Thuisvester gaat in een ‘energieproeftuin’ testen en vergelijken welke maatregelen het best kunnen worden toegepast. Het gaat dan om zowel energieopwekkende systemen als energiebesparende. Daarnaast wordt gekeken naar de beste manier van energieopslag.

NOM woningen

Thuisvester voert het project Energieproeftuin uit in 16 bestaande huurwoningen. Deze worden gerenoveerd naar ‘Nul Op de Meter’ woningen. Deze NOM woningen verbruiken net zo veel energie als dat ze opwekken.

Combinatie van systemen vergelijken

De renovatie wordt weliswaar een proeftuin genoemd. De installaties en materialen zijn allemaal al eerder succesvol toegepast en de werking ervan wordt gegarandeerd. Thuisvester wil aan de hand van dit project beoordelen welke combinatie van maatregelen het beste uitpakken. Hierbij wordt gekeken naar:

  • gebruikersgemak voor de huurder
  • de kosten
  • de behaalde rendementen

Energiebesparende maatregelen

Alle woningen worden all-electric en zullen worden voorzien van een nieuwe gevel. Sommige van een prefab gevel en anderen van een stenen gevel. De daken van de woningen zullen worden voorzien van dakplaten met zonnepanelen. Er wordt een vraaggestuurd ventilatiesysteem aangebracht. Sommige woningen worden voorzien van luchtverwarming en anderen van een warmtepomp met warm water boiler.

Visie van Thuisvester

Deze Energieproeftuin wordt voor woningstichting Thuisvester gezien als een voorbereiding op een grootschalige verduurzaming van het complete woningbezit. Thuisvester is druk doende met het verduurzamen van haar woningen. Daarbij is de huidige focus op het goed isoleren van de buitenkant van de woning. Ook huurders vinden duurzaamheid steeds belangrijker. Mede daarom zet Thuisvester voor de langere termijn in op een CO2 neutraal woningbezit.

Resultaten andere energieproeftuin

Een andere woningstichting, deltaWonen is ook bezig met een Energieproeftuin. Afgelopen september zijn daarvan de eerste resultaten gepresenteerd. De pilot is door deltaWonen uitgevoerd bij de renovatie van 46 sociale huurwoningen. De genomen maatregelen en eerste bevindingen zijn te vinden in deze presentatie.