Woningcorporatie De Key heeft voor woonproject Startblok Riekerhaven in Amsterdam Nieuw-West een eervolle vermelding gekregen van World Habitat.

Innovatieve woonprojecten

In samenwerking met UN-Habitat (Verenigde Naties) reikt World Habitat jaarlijks de World Habitat Awards uit en eervolle vermeldingen voor de meest innovatieve woonprojecten ter wereld. In Startblok Riekerhaven wonen 565 jongeren, waarvan de helft statushouders en de andere helft jongeren uit Nederland. Samen vormen zij een community, inspireren zij elkaar en bouwen zij aan hun toekomst. De bewoners beheren en organiseren hun project zelf. De Key ontvangt deze eervolle vermelding in haar jubileumjaar.

Voorbeeldproject voor andere landen

David Ireland, directeur van World Habitat, zegt: “Het vestigen van vluchtelingen in onze samenleving is een van de grootste uitdagingen waarmee West-Europa wordt geconfronteerd, evenals het gebrek aan betaalbare woningen in hun hoofdsteden. Dit zelfbeheerproject beantwoordt deze uitdagingen op een manier die andere landen ook zouden moeten verkennen.”

150 jaar De Key: solidariteit en zelfredzaamheid

Leon Bobbe, bestuurder De Key: “Een mooier cadeau kan ik me in ons jubileumjaar, 150 jaar De Key, niet wensen. Sinds de oprichting zijn solidariteit en zelfredzaamheid de uitgangspunten van De Key. “De Dubbeltjespanden” uit 1868 is een voorbeeld van het eerste vernieuwende wooninitiatief. Dat nu juist Startblok Riekerhaven deze eervolle vermelding ontvangt, stimuleert ons om op dezelfde weg verder te gaan en nieuwe woonconcepten te blijven ontwikkelen die woonstarters vooruit helpen. Morgen wordt zelfs ons tweede Startblok in Amsterdam Noord geopend, in samenwerking met wooncorporatie Eigen Haard.  Hier bouwen we verder op de kennis en ervaring van Startblok Riekerhaven.”

“Hier word ik geaccepteerd”

In 2015 kwam bewoner Adrian als asielzoeker van Jamaica naar Nederland. Over wonen in Startblok zegt hij: “Toen ik net in Nederland aankwam was ik bang om met mensen te praten. Ik ben homo en anderen begrijpen dat niet. Toen ik net in Startblok kwam wonen was ik verlegen en terughoudend om met andere bewoners te praten. In Jamaica is het namelijk normaal om je zo te gedragen, zoals je omgeving van je verwacht. In Startblok word ik geaccepteerd voor wie ik ben en dat vind ik het mooiste aan hier wonen.”

Samenwerkingspartners

Startblok Riekerhaven is ontwikkeld in samenwerking met veel partners die allemaal een essentiële bijdrage hebben geleverd. Onmisbaar was het werk van de Gemeente Amsterdam, stadsdeel NieuwWest, Vluchtelingenwerk Nederland, stichting Ykeallo, Socius Wonen en Kamers met Kansen.