Deze week is de pilot van start gegaan voor tien huishoudens aan de Patrijzenhof in Eemnes. De bewoners van deze sociale huurwoningen krijgen een bijna energieneutrale woning. Alleen voor de zonnepanelen betalen de bewoners een vergoeding in de servicekosten. Alle apparatuur wordt kosteloos geplaatst en de bewoners ontvangen ook een pannenset. De pilot is een samenwerking tussen Urgenda, Thuisbaas en de Alliantie en in goed overleg met de bewoners tot stand gekomen.

Wat is een bijna energieneutrale woning?

We spreken van een energieneutraal huis wanneer er op het eigen perceel evenveel duurzame energie opgewekt wordt als er in een jaar verbruikt wordt. Dit betekent ook dat fossiel aardgas uit de woning verdwijnt en het huis duurzaam wordt verwarmd. Het is dus een woning zonder aardgas (zonder cv-ketel en gasfornuis) met zonnepanelen, een inductiekookplaat en een warmtepomp en speciale radiatoren. Urgenda werkt vanuit haar initiatief ThuisBaas concreet aan het energieneutraal maken van bestaande woningen. In de werkwijze staat het ontzorgen van bewoners centraal.

De pilot is bedoeld om ervan te leren en te ervaren of deze aanpak toereikend is om (een deel van) ons bezit in Eemnes energieneutraal te maken. De Alliantie kiest juist voor deze tien woningen omdat dit ‘doorsnee-woningen zijn’. En binnen deze tien woningen is er sprake van een tussen- en hoekwoning en de woningen hebben de keuken op een andere plek. ‘We hopen dat het een aanpak kan zijn die ons helpt in de verduurzamingsopgave. Als we dat concluderen is de aanpak geslaagd’, aldus Joan van der Burgt, directeur bij de Alliantie. De pilot wordt na een jaar geëvalueerd door de drie betrokken partijen en daarna worden eventuele vervolgstappen genomen.