Woningcorporatie woCom sluit daling van ruim 300 energielabelstappen feestelijk af; “Helmondse bewoners kampeerden in eigen woning”.
Groot onderhoud, oftewel kamperen in eigen woning. Voor sommige bewoners voelt het echt zo. Je gebruikt een chemisch toilet, een elektrische kookplaat en je spullen zitten in dozen of staan niet op de juiste plek. Om nog maar te zwijgen over -het gebrek aan- privacy met al dat bouwpersoneel over de vloer. De bewoners van de Ridderstraat, Tournooistraat, 2e Haagstraat en Haaglaan weten er alles van.
In deze Helmondse volksbuurt heeft woningcorporatie woCom de afgelopen maanden 75 verouderde sociale huurwoningen energiezuinig gemaakt. De afsluiting werd feestelijk gevierd met een plantjesmarkt.
Dat Helmond, dat in 2035 klimaatneutraal wil zijn, hiermee een bijzonder project in handen heeft, kan wethouder Gaby van den Waardenburg niet vaak genoeg benadrukken. “Het energieneutraal maken van bestaande huizen is niet alleen een technisch, maar ook een sociaal vraagstuk. Als gemeente hechten we veel waarde aan de betaalbaarheid van woningen.” Dat heeft woningcorporatie woCom goed begrepen. De woningen zijn rigoureus gerenoveerd, van binnen en buiten. Ze gingen niet van energielabel D naar B (de huidige ambitie bij renovatie), maar gemiddeld naar het veel betere energielabel A+. Op het hele project zijn dat méér dan 300 energielabelstappen. “Door deze woningverbetering dalen de gemiddelde woonlasten (huur- en energielasten). Dit project is daardoor niet alleen toekomstbestendig en goed voor het milieu, maar ook voor de betaalbaarheid. De bewoner gaat het in zijn portemonnee merken,” vult Mirjam Kräwinkel de wethouder aan.
Bewoners in het zonnetje
De directeur van woningcorporatie woCom, die dit samen met aannemer Knaapen Groep mogelijk maakte, wil vooral de bewoners bedanken. “Vandaag willen we de bewoners in het zonnetje zetten. Natuurlijk niet alleen omdat dat zo goed is voor hun zonnepanelen, maar vooral om ze te bedanken voor hun geduld tijdens het onderhoud aan hun woning. Dat was niet altijd fijn, soms zelfs zwaar. Ook wij zijn blij dat ze hun eigen woning terug hebben. Een mooiere, energiezuinige woning welteverstaan.” Aan het einde van de feestelijke afsluiter kregen alle bewoners plantjes mee om ze te stimuleren ook hun tuin gezelliger te maken. Minder tegels levert immers minder wateroverlast op. “En woCom brengt graag wat kleur in de tuin.”