De zolder is meestal niet de meest vooraanstaande ruimte als het aankomt op het inrichten en indelen van de beschikbare woonruimte. Naast de specifiek doelgerichte kamers als badkamer, slaapkamer, keuken, toilet en de multifunctionele woonkamer is de zolder vaak pas aan het eind aan de beurt, en meestal gebeurt dat niet eens als er geen directe aanleiding voor is. Dat laatste zou kunnen gebeuren als de zolder een slaapkamer wordt voor één van de kinderen, maar in dat geval behandelen we de inrichting ervan net als de andere slaapkamers in huis.

Het kan dus gebeuren dat na verloop van tijd het idee ontspringt iets van deze loze ruimte te maken, voorafgegaan door een flinke opknapbeurt.

Domeinruimte

De zolder wordt heel vaak gebruikt als een domein voor een persoon in het huishouden of een specifieke functie of bezigheid. Als slaapkamer voor de oudste biedt deze meestal wat merkwaardig gevormde ruimte een wereld op zich met allerlei originele mogelijkheden die wereld alleen nog maar te versterken. Vader, en/of moeder of beiden kunnen er een studie of kantoorruimte van maken, waardoor de woonkamer op zijn beurt van deze taak ontlast wordt. Veelal kan de zolder ook gebruikt worden als recreatieruimte met een voetbaltafel, spelcomputers, een zonnehemel en andere attributen. Tegenwoordig zien we dat met de komst van zonnepanelen alle benodigde apparatuur op zolder wordt geplaatst.

Het zal echter niemand verbazen dat de zolder in de meeste gevallen het domein is van alles wat we willen behouden en ergens op willen slaan: de rommelzolder is geboren.

Opknappen

Mocht het gebeuren dat u besluit van domein te veranderen, dan kan het nodig zijn de zolder aan te passen aan de nieuwe taak, vooral als het gaat om de overgang van rommelzolder naar een meer actieve functionaliteit. De meest gebruikelijke aanpassingen zijn de volgende:

  • Isolatie

De zolder is de hoogst gelegen ruimte in het huis en omdat warme lucht opstijgt, zal deze ruimte voordeel hebben van lager gelegen verwarmde kamers. Door de ligging en het grote oppervlak (dak) dat in verbinding staat met de buitenlucht, kan het warmte ook veel gemakkelijker verliezen. Met het juiste isoleermateriaal zorgt u niet alleen voor een betere warmte-, maar vaak ook een betere geluidsisolatie. Voorbeelden van dergelijk materiaal zijn steenwol, folie, piepschuimplaten en glaswol. De renovatiespecialist kan u helpen welke optie voor uw zolder het beste is.

  • Licht

Als er maar zelden iemand komt, is een extra lamp al genoeg, maar als de zolder daadwerkelijk bewoond of actief gebruikt gaat worden, dan is licht, het liefst natuurlijk een factor van belang. Helaas zijn de meeste zolders slechts voorzien van een klein dakraampje, maar in deze biedt een mooie dakkapel uitkomst. Naast het voordeel van extra licht, wordt ook de actuele ruimte zelf vergroot en wordt uw huis in principe meer waard. Een dakkapel is vaak binnen 1 dag te plaatsen. Voor de kosten van een dakkapel kunt u denken aan een prijs tussen de € 5.000,- en 10.000,- afhankelijk van de afmeting en de exacte wensen. Dakramen zijn vaak voordeliger. Deze een geringe extra ruimte maar wel veel licht. De kosten hiervan bedragen zo’n € 500,- – € 800,- inclusief montage.

  • Opbergruimte

De zolder heeft door zijn vorm een hoeveelheid onpraktisch, te lage ruimte. Om deze toch te utiliseren is dit loze gebied uitstekend geschikt, met behulp van de montage van kasten, te gebruiken als opslagruimte. Dergelijke kasten zijn echter niet of nauwelijks geprefabriceerd beschikbaar, dus het vergt wat van doe-het-zelf vermogen van uzelf of de aannemer. Een goede optie is een afwerking aan de zijkanten met behulp van een schuifwand. Hierdoor kan er gebruik worden gemaakt van de hoeken van de zolder zonder dat alles in het zicht staat.

  • De trap

De trap kan een probleem opleveren als toegang naar uw nieuwe zolder. Deze kan te smal zijn, of alleen uittrekbaar. Het plaatsen van een bredere of zelfs vaste trap behoort vaak tot de mogelijkheden.

  • De vloer

Afhankelijk van de nieuwe functie van de zolder kan het zijn dat er meubels, apparaten of ander zwaar spul komt te staan. In dat geval is het nodig zorgvuldig na te gaan of de zoldervloer deze gewichten wel kan dragen. Zo niet, dan zal de vloer versterkt moeten worden.

Tijd en geld

Het opknappen van een zolder kost tijd en geld. Als u zelf handig bent, kunt u vooral op het tweede besparen, terwijl vakmensen het waarschijnlijk in een veel kortere tijd voor elkaar krijgen.

Het geheel is een afweging van uw mogelijkheden en budget met als uitgangspunt het nieuwe doel van uw gerenoveerde zolderkamer. Ga nooit over een nacht ijs, vraag informatie en offertes aan en weeg zorgvuldig de voor en tegens af.

De zolder is, net als andere ruimtes, een onderdeel van het huis en dus uw leefomgeving en het is gewoon zonde daar geen optimaal gebruik van te maken.