De Fresh-R ventilatie-unit met warmteterugwinning is genomineerd voor de Innovation Challenge 2018. Deze wandventilator zorgt voor verse buitenlucht die wordt opgewarmd door de uitgaande lucht. Door de koperen warmtewisselaar wordt een rendement gehaald van 87%. Er gaat dus bijna geen warmte meer verloren bij het verversen van de lucht in een ruimte.

Betere isolatie en luchtdichtheid

Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Ook de luchtdichtheid is van belang om te zorgen voor zo weinig mogelijk energieverlies. Dit kan echter wel tot gevolg hebben dat de lucht in de woning niet genoeg wordt ververst. Luchtroosters boven ramen kunnen een onaangenaam gevoel geven. Bovendien wordt er dan warme lucht afgevoerd zonder dat deze warmte nog wordt hergebruikt.

Metingen

De ventilatie-unit heeft een maximum capaciteit van 120 m3/uur en kan in de muur of tegen een muur worden aangebracht. Aan de buitenzijde bevind zich een luchtafvoer en luchttoevoer opening van 125mm. Door de lucht continue te meten op co2 en relatieve vochtigheid kan de luchtkwaliteit op een app worden bijgehouden. De unit zorgt automatisch voor meer of minder ventilatie wanneer de meetgegevens hier aanleiding toe geven.

Meerdere ruimtes

Door een afvoerbuizen aan de Fresh-R unit te verbinden kan dezelfde ventilatie-unit voor meerdere ruimtes worden gebruikt. Hierbij is het van belang dat de ruimtes met elkaar in verbinding staan zodat de toevoerlucht in alle ruimtes kan komen. De afvoer gebeurd dan door bijvoorbeeld openingen in het plafond die leiden naar de warmtewisselaar. Doordat onderdruk ontstaat zal de verse opgewarmde lucht weer in alle vertrekken komen.

Innovation Challenge 2018

Het ventilatie concept is genomineerd voor de Innovation Challenge 2018. Deze wordt georganiseerd door Building Holland en Innovations From Holland. Ze willen hiermee een podium bieden voor vernieuwing in de bouwketen. De winnaar ontvangt de Innovation Award, prijsuitreiking is op  18 april 2018

Meer informatie over de Fresh-R ventilatie unit, fresh-r.