Buitenlandse studenten hebben ook last van de krappe Nederlandse huizenmarkt. Vanwege het tekort aan huisvesting vallen zij ten prooi aan ongure huisbazen. Het aantal internationale studenten in Nederland verdubbelde in vier jaar tijd van 58.000 in 2013 naar 122.000 vorig jaar. Ongeveer 10.000 van hen studeren in onze hoofdstad Amsterdam.

Studenten kwetsbaar tijdens zoektocht

Wanneer de internationals op zoek gaan naar woonruimte zijn zij eigenlijk al direct kwetsbaar. Dit komt omdat zij vanuit hun thuisland op zoek gaan naar een woning en een bezichtiging of kennismaking is dan onmogelijk. De internationals zijn een ‘makkelijke prooi’ volgens de Woonbond. “Ze kennen de weg niet en daardoor wordt misbruik van ze gemaakt,” zegt woordvoerder Marcel Trip tegen het Parool. “Wij proberen hier zoveel mogelijk voorlichting over te geven maar de groep is lastig te bereiken.”

Misbruik

Buitenlandse studenten zijn vaak niet op hoogte van de Nederlandse regelgeving en hun rechten. Omdat een woning noodzakelijk is kunnen ongure huisbazen hier misbruik van maken. De studenten gaan vaak akkoord met kleine hokjes, hoge prijzen, vreemde contracten of ongure verhuurders. Geertje Hulzebos, bestuurslid van de Landelijke Studenten Vakbond: “Er vinden ontzettend veel wanpraktijken plaats, internationale studenten worden uitgebuit.” De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vult aan: “Ze worden uitgebuit met hoge prijzen en rare clausules, dit kan zo niet langer.”

Verantwoordelijkheid nemen

Hulzebos: “Op dit moment worden internationals ingevlogen als melkkoeien die het vervolgens zelf uit moeten zoeken. Wij roepen universiteiten op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Stop met internationaliseren als je je studenten geen woning kunt bieden.” Ardin Mourik van Kences, het samenwerkingsverband van grote studentenhuisvesters, herkent de misstanden met huisjesmelkers. “De kwetsbaarheid van internationale studenten is een groot probleem en dat trekken wij ons als woningcorporaties aan. Wij lossen echter het tekort aan kamers niet in één zelf keer zelf op. Er moet genoeg geld en grond zijn om bij te bouwen”, aldus Mourik tegen het Parool. Het moet wel gebeuren echter staat er nu een hoop druk op. “Wij, de woningcorporaties, én gemeentes en onderwijsinstellingen hebben de vloedgolf aan internationale studenten onderschat, volgens Mourik.