Een tuin is een plek om te ontspannen, tot rust te komen en waar de kinderen lekker kunnen spelen. Ondanks het plezier van een tuin moet het ook onderhouden worden en dat is vaak een tijdrovende klus. Door de juiste planten en materialen te gebruiken kun je tijd besparen in het onderhouden van je tuin. In dit artikel geven wij daarom 5 handige tips voor minimaal tuinonderhoud zodat je optimaal kunt genieten van de voordelen.

1.      Maak gebruik van makkelijke planten

In elke tuin horen mooie kleurrijke planten. Het geeft een prachtig beeld en zorgt voor een gezellige sfeer. Er zijn planten te verkrijgen die er kleurrijk uitzien én makkelijk te onderhouden zijn. Hieronder twee voorbeelden van makkelijk te onderhouden planten.

                Tuingeranium

Ook wel de ooievaarsbek genoemd is er in verschillende kleuren, hoogtes en groeivorm verkrijgbaar. Deze meeste soorten tuingeraniums hebben zonlicht nodig maar er zijn ook een aantal tuingeraniums die het prima doen in de schaduw. Deze bodembedekker is daarnaast in trek bij vlinders en bijen. De prijzen verschillen van €1,99 (voor zaden die voor ongeveer 12 plantjes per vierkante meter zorgen) tot ongeveer €15,- (per plant in een pot).

                Persicaria

De Persicaria, beter bekend als de duizendknoop, is een vaste plant die zijn “eigen weg” gaat in de tuin. Door de weelderige groei oogt deze plant mooi in een tuin met natuurlijk ogende borders. Plaats de zaadjes van de Persicaria het liefst in een pot zodat wildgroei beperkt blijft. De prijzen variëren van €1,50 tot €4,- voor een zakje met zaden.

2.      Een prachtig gazon

Een grasveld mag in principe niet ontbreken in een tuin. Een goed onderhouden grasveld fleurt de hele tuin op en daarnaast kunnen de kinderen er veilig op spelen. Het grote nadeel is echter dat het dan wel onderhouden moet worden. Bij voorkeur wordt het grasveld om de twee weken gemaaid wat nogal een tijdrovende klus is en waar je niet altijd zin in hebt. Tegenwoordig zijn daar verschillende oplossingen voor waardoor je alsnog kunt genieten van gazon.

  • Robot grasmaaier

Deze automatische grasmaaier neemt het werk uit jouw handen! Je kunt zelf bepalen welke delen van het gazon gemaaid moeten worden. Het afzetten van het gebied waar de robotgrasmaaier het gras moet maaien is simpel te bewerkstelligen. Een robotgrasmaaier is ideaal voor grote tuinen en/of mensen met weinig tijd. Prijzen voor een robotgrasmaaier variëren van ongeveer €500,- tot aan €3000,-.

  • Kunstgras

Tegenwoordig is kunstgras bijna niet meer te onderscheiden van echt gras. Naast het feit dat het kunstgras natuurlijk oogt is het ook onderhoudsvrij. Kunstgras is er in verschillende varianten te koop vanaf een prijs vanaf €10,- tot aan €50,- euro per vierkante meter.