Diverse partijen hebben samen besloten om de overheid te adviseren de prijs van aardgas flink te laten stijgen. Dit meldt de Volkskrant.

Woningcorporaties, gemeenten, bouwers, huiseigenaren en banken overleggen over de juiste richting om aan de gestelde klimaatdoelen te kunnen voldoen. Deze partijen lijken nu overeen te zijn gekomen dat de belasting op aardgas flink omhoog moet. De belasting op elektra moet tegelijkertijd omlaag. Hierdoor zou het voor huiseigenaren interessanter worden om te investeren in gasloos wonen.

Belastingverhoging op aardgas

Onder leiding van Diederik Samsom wordt het advies van de betrokken partijen binnenkort overhandigd aan het Kabinet. Samsom is gevraagd door VVD-minister Eric Wiebes (economische zaken en klimaat) om alle partijen op 1 lijn te krijgen en te adviseren over het nieuwe klimaatakkoord. Samsom zei hierover destijds: “Iedereen weet dat aardgas, een bron van CO2-uitstoot, geen toekomst heeft. Wegens klimaatverandering”.

Het ziet er nu naar uit dat de uitfasering van aardgas zal worden geholpen door een belastingverhoging. Het moet hierdoor sneller rendabel worden om te investeren in gasloze alternatieven zoals warmtepompen. Door tegelijkertijd de belasting op elektriciteit te verlagen snijdt het mes aan twee kanten.  De exacte koopkracht- en gedragseffecten van deze belastingverschuiving worden op dit moment doorgerekend door het ministerie van Economische Zaken.

Compensatie armen

Het fors verhogen van de belasting op aardgas heeft grote gevolgen voor de minder bemiddelde Nederlanders. Zij hebben geen geld om te investeren in energiebesparende maatregelen. Daarom zullen ze extra hard worden getroffen. Een energierekening die stijgt met honderden euro’s per jaar zal geen uitzondering zijn. Er wordt nog onderzocht hoe deze groep kan worden ontzien.

Op 26 juni gaan de betrokken partijen een voorstel opstellen. Dit zal Samsom dan in juli naar de Tweede Kamer sturen. De partijen in de Tweede Kamer bepalen uiteindelijk of het ook echt wordt uitgevoerd.