Als er in het kader van verwarming op een of andere manier binnenshuis stoffen verbrand worden, dan is het absolute noodzaak dat de vrijkomende gassen afgevoerd worden naar een plek waar ze binnen geen kwaad kunnen, naar buiten dus. Was er vroeger slechts sprake van een rookgat in het dak, op een gegeven moment kwam daarvoor een schoorsteen voor in de plaats. De afvoer werd daardoor gerichter en het verlies aan warmte geringer. Zowel invloeden van onder af, warmte en schadelijke stoffen in de rook, als van buitenaf, weer en wind, zorgen voor aantasting van de constructie. Naast geregeld onderhoud kan het geen kwaad de schoorsteen te laten renoveren en aan te passen aan de regels en voorwaarden van de moderne tijd.

De schoorsteen en de mogelijke problemen

Een van de duidelijkste omschrijvingen is wel de volgende: een schoorsteen is een gemetselde (steen) en beklede ondersteuning (schoor) van de rookvanger boven een tegen de muur aangelegde stookplaats. Je hebt dus een haard of kachel en daarboven een kap waar zo mogelijk alle rookgassen opgevangen worden. De top van die overkapping heeft een gat, waarboven een vierkante stenen pijp de gassen naar boven en buiten af kan voeren. De top van die pijp is afgedekt met een schoorsteenkap om te voorkomen dat er regen en vogels naar binnen kunnen komen.
Deze omschrijving geeft meteen duidelijk aan waar er allemaal slijtage kan ontstaan: de rookvanger, de stenen constructie en de schoorsteenkappen.

Renovatie kachel of haard

Indien men echter aan het renoveren slaat, dan mag men daar ook rustig de haard (open stookplaats) of kachel (gesloten stookplaats) bij rekenen. Het gebruik van fossiele brandstoffen is niet meer van deze tijd en, voor zover er al geen hout werd gestookt, gaat men over op een hopelijke milieubewuste versie van houtverbranding. Hedendaagse technieken en ontwikkelingen zorgen er verder voor dat kachels en haarden effectiever en vooral veiliger zijn in het gebruik. Aanschaf of renovatie van de stookplaats zelf is dus geen overbodige luxe, zeker als dat in het kader valt van een algemene renovatie van het huis.

Renovatie van de schoorsteen

Naast een grondige schoonmaakbeurt, veroorzaakt door roetopeenhoping, mossen, schimmels en andere stoffen, die zich in de loop der jaren in de schoorsteen opgehoopt hebben, is vooral de stenen constructie het belangrijkste richtpunt tijdens een renovatie.
• De voegen
Voegen verzanden, waardoor er niet alleen lekkage en slechtere afvoer ontstaat, maar ook de constructie zelf minder stabiel wordt. Bij renovatie worden voegen uitgefreesd en opnieuw gevoegd.
• De stenen
Het kan voorkomen dat door krachten en warmte stenen breken en deze zullen dus vakkundig vervangen moeten worden.
• Het lood
Lood rondom de top van de schoorsteen zorgt voor waterdichte afsluiting van elke opening in het dak, maar kan verslijten. Deze moet dus nauwkeurig nagekeken worden en, indien nodig, vervangen worden.
• Het vocht
Zowel van de kachel zelf, warmte, als van neerslag en lekkage van boven, kan er vochtontwikkeling zijn op de binnenkant van de schoorsteen en dat kan leiden tot scheuren. Impregnatie zorgt ervoor dat vocht geen kans meer krijgt.
• De schoorsteenkap
De oude kap zal waarschijnlijk gemaakt zijn van steen en cement en jarenlang beïnvloed zijn door weer en wind. Dit leidt tot slijtage. Om ervoor te zorgen dat de kap doet waar hij voor is, bescherming van invloeden van buitenaf, zal deze aangepast worden aan de eisen van deze tijd met behulp van duurzame en milieubewuste materialen.

Kosten van een schoorsteenrenovatie

Hiervoor zijn geen duidelijke richtlijnen, simpelweg omdat het afhangt van hoeveel er aan uw schoorsteen dient te gebeuren. De hoeveelheid werk en de tijd, die eraan besteed moeten worden zullen de prijs bepalen, alsmede zoiets als de ouderdom van de schoorsteen zelf. Er zijn tal van bedrijven die u verder kunnen helpen en het is dus zeker nuttig om hierin offertes aan te vragen en recensies na te gaan om uiteindelijk tot een technisch, maar ook financieel verantwoorde keuze te komen