Keukenrenovatie, is dat de moeite waard?
Als u op een of andere manier niet meer blij bent met het uiterlijk of functioneren van uw huidige keuken, dan zijn er in principe twee mogelijkheden dit te veranderen: keukenrenovatie of een geheel nieuwe keuken. Verreweg de belangrijkste vraag die een gebruiker zich dan zal moeten stellen is: wat wil ik precies met mijn keuken? Als het uiterlijk niet echt meer bevalt, dan zal renovatie een optie zijn; als echter ook het functioneren niet meer voldoet aan uw wensen, en zeker tegelijkertijd met dat uiterlijk, dan kunt u beter een nieuwe keuken aanschaffen.
Het verschil tussen nieuw en renovatie
Bij renovatie spreken we van het vernieuwen van de al bestaande onderdelen en het aanpassen aan de vraag en eisen van deze tijd. Dit kan variëren van een aantal kleinere onderdelen als kastdeurtjes, een lik verf en een nieuwe inbouwmagnetron tot het volledig vervangen van het keukenblok, de kastjes, tegels en ga zo maar door. Hoe meer je echter vervangt, hoe dichter je tegen het principe van een nieuwe keuken aanzit. In het geval van een nieuwe keuken wordt alles weg gehaald en een volledige keuken opnieuw ingebouwd.
Als u kiest voor keukenrenovatie, dan is de overlast en organisatie van dit proces geheel afhankelijk van datgene wat u allemaal wenst te renoveren. Hoe meer, dit is, hoe duurder het zal worden, hoe langer de renovatie zal gaan duren en hoe meer overlast u ervan ondervindt.
Bij een nieuwe keuken zal het proces in twee stukken worden opgebouwd: de afbraak van de oude keuken en de opbouw van de nieuwe. Gemiddeld genomen zal de overlast hiervan groter zijn dan bij alleen een renovatie.
De keukenonderdelen
Elke keuken heeft een aantal standaard onderdelen, die op allerlei mogelijke manieren kunnen worden uitgebreid. Als men echter aan een keuken denkt, dan vinden we er op zijn minst het volgende in terug:
- Keukenblok: aanrecht of werkblad met spoelbak
- Keukenkastjes
- Kookstel: gas, elektrisch, oven, keramisch
- Koelkast
- Magnetron
- Vaatwasser
- Afzuigkap
Dit is zo’n beetje het minimum, waarbij het voorkomt dat bijvoorbeeld een magnetron is ingebouwd. Soms betrekt men een eethoek of –tafel er ook bij. Als je bijvoorbeeld in plaats van een gasstel een keramische kookplaat laat installeren, valt dat al onder renovatie, maar meestal omvat het toch wel ietsje meer.
Huur-of koopwoning
Duidelijk is dat je bij een koopwoning binnen de begrenzende woonbepalingen alles aan je huis mag veranderen wat je wilt, dus ook je keuken. Bij huurwoningen dien je toestemming te vragen aan de verhuurder, meestal een woningcoöperatie. Hierbij zijn kleine veranderingen meestal wel toegestaan, maar kan het voorkomen dat je bij het opzeggen van de woning alles weer in originele staat terug moet zetten. Als een gerenoveerde keuken de waarde van de woning doet stijgen, dan kan zoiets verrekend worden in de huurprijs. Als door achterstallig onderhoud de keuken aan vernieuwing toe is, dan is de verhuurder geheel verantwoordelijk.
De kosten
In principe is er geen duidelijk overzicht te bieden van de te maken kosten, omdat deze geheel afhankelijk zijn van de wensen van de bewoner. Er zijn wel een paar aspecten aan te geven die van invloed zijn: de materiaalkosten en arbeidskosten. Ook hier geldt: hoe duurder de materialen of hoe meer arbeid er verzet dient te worden, hoe hoger de uiteindelijke prijs.
Elk bedrijf, dat zich met keukenrenovatie bezighoudt, zal u van te voren op de hoogte brengen van de te maken kosten, inclusief de tijd die er nodig is het een en ander voor elkaar te krijgen.
Bij offertes komt op een gegeven moment echter wel de vraag naar boven of een nieuwe keuken misschien een betere optie is dan keukenrenovatie. Waarom zou je namelijk voor hetzelfde of meer geld je keuken laten aanpassen, terwijl je misschien voor minder een volledig op deze moderne tijden ingestelde nieuwe keuken kunt laten plaatsen?
Tijd en geld
Als het om renovatieprojecten gaat, zijn het vooral deze twee factoren die een rol van belang spelen. Om het heel duidelijk te stellen zal men zich het volgende moeten afvragen: hoe lang gaat het duren en hoeveel gaat het kosten?
In de voorafgaande tekst is er al aangegeven, dat het afhangt van wat u precies wilt, welke wensen u precies heeft en hoeveel u bereid bent daarvoor op tafel te leggen. Uiteindelijk wordt dit allemaal uitgelegd in een offerte.
Omdat u gedurende de werkzaamheden geen gebruik kunt maken van uw keuken, hoopt iedereen natuurlijk dat het allemaal zo snel mogelijk gebeurt en als het even kan zelfs in één dag. De Mitros woningvereniging in Utrecht heeft aannemers uitgedaagd een badkamer in één dag te renoveren, maar het is ook al mogelijk bij keukenrenovatie. Er zijn bedrijven die, op basis van een uitstekende voorbereiding en organisatie, in staat zijn uw oude keuken binnen 24 uur weer geheel up to date te krijgen en daardoor de overlast tot een minimum te beperken.
Renovatie van je keuken kan al bij jezelf beginnen. Een verfje, beschermende folie, zelfs keukendeurtjes vervangen kunt u zelf al doen, als u tenminste niet over twee linkerhanden beschikt. Een nieuw inbouwmagnetron is al wat complexer, maar zelfs dat is nog voor elkaar te boksen. Wordt het allemaal wat meer en ingewikkelder, dan zijn er specialisten genoeg, die alles, wat u wenst, in uw keuken kunnen vernieuwen. Hoe meer tijd en geld dit echter met zich meebrengt, hoe meer de keuze voor een geheel nieuwe keuken naderbij komt.
Renovatie blijft echter een goede keuze als er niet teveel gedaan hoeft te worden, de kosten in de hand gehouden kunnen worden en men niet teveel overlast wil hebben.