Leveranciers van warmtepompen willen dat eindgebruikers beter worden geadviseerd en geïnformeerd over warmtepompen. Negatieve berichtgeving over slecht presterende systemen zijn een doorn in het oog van leveranciers. Dit komt in veel gevallen door onjuiste toepassing, een falend systeem of onjuist gebruik.

Radar uitzending

Door de energietransitie kijken steeds meer huizenbezitters naar de warmtepomp als alternatief voor aardgas. Dat dit niet altijd succesvol afloopt blijkt uit diverse klachten na installatie. Deze klachten zijn echter veelal veroorzaakt door een slecht of ontbrekend installatie advies. Tijdens een uitzending van Radar werd ingezoomd op een woning in Zeeland waar een warmtepomp was gemonteerd terwijl de woning niet beschikte over de juiste radiatoren. Het elektroverbruik schoot daardoor omhoog en de woning werd niet warm. Met tot gevolg dat de bewoner maar weer aardgas ging stoken bij buitentemperaturen onder de 7 graden.

Weerstand

Andere situaties die zorgen voor een weerstand of zelfs afkeer van warmtepompen gaan over te kleine warmwater buffervaten. Een warmtepomp warmt slechts langzaam op waardoor de dimensionering van het buffervat essentieel is voor het comfort van voldoende douche-tijd. Eenmaal leeg is duurt het lang voordat er weer voldoende warm water is.

Markt

De leveranciers van warmtepompen roepen installateurs op om opleidingen te volgen op het gebied van het adviseren en installeren van warmtepompen. Het belang van isolatie en ventilatie moet hierbij niet worden onderschat. Bovendien moet ook de bewoner worden geïnformeerd over de do’s en don’ts bij gebruik van een warmtepomp. Het is bijvoorbeeld goed om te beseffen dat opwarming tijd kost en dat het dus niet raadzaam is om de thermostaat s’nachts fors lager te zetten of ramen lang open te laten staan.