Het Nederlandse bedrijf Exasun heeft de Innovation Award gewonnen op de vakbeurs Solar Solution. De zonnepanelen fabrikant won met haar product Terracotta X-Tile. Dit zijn gekleurde zonnepanelen die perfect passen op of tussen oranje dakpannen. Met deze innovatieve zonnepanelen gaat het bedrijf de ‘verrommeling van Nederlandse daken’ tegen. Aldus de vakjury.

Exasun’s medeoprichter Jan-Jaap van Os is blij met de onderscheiding: “Deze award laat zien dat esthetiek een steeds belangrijker issue wordt. Veel mensen vinden de gebruikelijke panelen niet mooi en dat staat de energietransitie mede in de weg. Met onze laatste innovatie de Terracotta X-Tile laten we zien dat zonnepanelen ook mooi kunnen zijn. De Best Innovation Award is eerder in 2015 aan ons uitgereikt; het werd wat ons betreft hoog tijd om weer te winnen. We zijn dan ook blij dat de jury onze innovaties is blijven volgen. Uiteraard gaan we verder met de ontwikkeling van mooie, betrouwbare zonnepanelen die bovendien betaalbaar zijn. Exasun blijft innoveren.”

“Gekleurde panelen passen uitstekend in Nederlandse markt”

De jury is lovend over de oranje zonnepanelen. Samengevat vindt ze dat gekleurde panelen uitstekend passen in de Nederlandse markt en daarmee ‘verrommeling op het Nederlandse dak’ wordt tegengegaan. Jan-Jaap: “Ik denk dat de jury problemen signaleert waar wij oplossingen voor zoeken én gevonden hebben: weerstand wegnemen tegen zonnepanelen op daken en in parken.”

De prijswinnende Terracotta X-Tile

Tenslotte meldt de jury: “Er is volop aandacht voor het belangrijke issue: vermindering van de opbrengst door het aanbrengen van kleur. Exasun werkt hard om de meerprijs van 10 tot 15% en het opbrengstverlies van 20% te verlagen. Zo is het bedrijf er al in geslaagd om met de kleur grijs een opbrengstverlies van slechts 6% te realiseren. Deze innovatie is een belangrijke stap. Men mag nog niet op de lauweren rusten. We zijn er nog niet.”

Over Solar Solutions

Solar Solutions is de vakbeurs als het gaat om zonne-energie. De beurs is het kloppend hart waar vakmensen kennis delen en de laatste technologische trends uit de sector ontdekken. Tijdens het event worden dagelijks awards uitgereikt, zo ook aan Exasun.