De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) heeft een database opgezet waarin duurzame bouw- en installatieproducten worden opgenomen. Wanneer huishoudens of MKB producten wil aanschaffen die in deze database staan wordt het aanvragen van een lening eenvoudiger.

In de online tool: de ‘Technology Catalogue‘ staan groene technologieën, energiebesparende onderdelen en duurzame producten. Deze database wordt onder andere gebruikt in de Green Economy Financing Facility (GEFF). Met de GEFF stelt de EBRD sinds 2006 al € 4 miljard aan financiering beschikbaar voor investeringen in duurzame energieprojecten. Dit gebeurt via 130 partnerbanken in 24 EBRD-landen.

Wanneer een product is opgenomen in de Technology Catalogue keurt de EBRD investeringen tot € 250.000 doorgaans goed. Bedrijven en huishoudens kunnen dan financiering aanvragen met een goedkeuringscertificaat van de EBRD voor de geselecteerde producten. Dit versnelt het beslissingsproces voor de financieringsaanvraag.

Producten toevoegen aan de database

Om als producent van duurzame producten een kans te maken op opname in de database zijn er een aantal eisen:

  • Het product moet voldoen aan de minimale prestatiecriteria van 20% energiebesparing of 20% reductie in CO2– emissie (in de lokale context);
  • Het product moet leverbaar zijn via lokale verkooppunten in bepaalde landen in Oost Europa, Noord Afrika, Midden Oosten en Centraal Azië. De landenlijst staat ook in het keuzemenu van de tool.

Producenten en leveranciers die graag hun producten in deze database willen laten plaatsen productdatabase. De producten in de database zijn: ramen en deuren, isolatie, boilers, warmtepompen, warmtekrachtkoppeling, koeling, motoren en pompen, procestechnologie, transport, huishoudelijke apparaten, en verlichting.