Mitros heeft de 50e woning verkocht aan huurders die in een (sociale) huurwoning van de woningcorporatie wonen. Met Koopvoorrang, een regeling die halverwege 2017 van start is gegaan, krijgen alle huidige huurders van Mitros als eerste de kans om de verkoopwoningen van Mitros te kopen. Zo wil de corporatie de doorstroming in Utrecht en Nieuwegein bevorderen en sociale huurwoningen vrijspelen voor nieuwe bewoners. Mitros bekijkt nu samen met andere corporaties de mogelijkheden om Koopvoorrang breder in te zetten.

Goede regeling voor huurders

Gert Roelofsen, manager Verkoop & Zakelijke Verhuur bij Mitros, is blij met de verkoop van de eerste 50 woningen via Koopvoorrang: “De woningen die wij verkopen, verkopen wij natuurlijk het liefst aan onze huidige huurders. Met Koopvoorrang doen wij hen een eerste aanbod, voor een marktconforme prijs. We merken dat er veel huurders zijn die willen kopen, maar daar in deze krappe woningmarkt geen kans toe zien. Voor hen is dit een goede regeling. Bovendien is het voor Mitros een middel om de wachttijd voor een sociale huurwoning te verkorten en de doorstroming te bevorderen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Positief over initiatief

Oud-huurders Jimmy en Judith kunnen dat beamen. Zij kochten begin dit jaar met Koopvoorrang een huis in Wittevrouwen en zijn daar erg blij mee: “Toen we hoorden van deze regeling, dachten we meteen: hier moeten we gebruik van maken. We wonen hier nu een half jaar en vinden het ontzettend fijn.” Kersverse huiseigenaar Lennart is ook positief over het initiatief: “Ik was een scheefhuurder en hield een plek bezet die aan iemand anders beter besteed zou zijn. Door Koopvoorrang kon ik ineens wel een woning kopen in de oververhitte Utrechtse markt.”

Over Koopvoorrang

Het doel van Koopvoorrang is vierledig: met de regeling wil Mitros de wachttijden verkorten, de doorstroming bevorderen, scheefwonen tegengaan en haar dienstverlening richting huurders verbeteren. Inmiddels zijn er via Koopvoorrang 19 appartementen en 31 eengezinswoningen verkocht aan oud-huurders van Mitros. Na een succesvol eerste jaar is Mitros nu in gesprek met andere Utrechtse corporaties, om te kijken of het initiatief breder kan worden getrokken.

Over woningcorporatie Mitros

Vanaf 1998 vormen K77, het Woningbedrijf Utrecht en Woningbouwvereniging Nieuwegein samen Mitros. De woningcorporatie heeft ruim 28.000 woningen in de steden Utrecht en Nieuwegein. 1 op de 5 mensen in Utrecht en Nieuwegein woont in een huis van Mitros. Innovatie staat hoog in het vaandel bij de woningcorporatie, met als doel de beste volkshuisvesting te bieden.