De stijging van huizenprijzen is niet vol te houden volgens het huidige tempo. Dat vertellen economen van de Rabobank en ING aan de Gelderlander. Het is normaal dat tijdens periode van economische groei ook de huizenprijzen stijgen. Dit jaar stijgen ze naar verwachting maar liefst 8,5%. Toch worden de verwachtingen voor volgend jaar bijgesteld.

Huizenprijzen stijgen minder hard

De ramingen van de Rabobank zijn echter wel bijgesteld. Waar eerst nog werd uitgegaan van een groei met 9 procent in 2019 is nu de verwachting dat dit beperkt zal blijven tot 4,4 procent. De reden is het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen. Rabo econoom Vrieselaar geeft aan dat het vooral voor jongeren lastig wordt. Zij kunnen vaak maar € 150.000,- lenen. De gemiddelde huizenprijs zal naar verwachting binnenkort de 3 ton overstijgen.

Belegging minder interessant

Ook voor investeerders in de woningmarkt zorgen de hoge prijzen voor minder rendement. De huurprijzen stijgen weliswaar harder. Economen verwachten dat de rentes volgens jaar ook weer gaat stijgen. De Europese Centrale Bank (ECB) stopt met haar opkoopprogramma. Wellicht dat ze volgend jaar ook besluiten om de rente te verhogen. Het wordt dan voor beleggers minder interessant om in de woningmarkt te beleggen.

Hypotheekrente laag door concurrentie

Potentiële woningkopers hebben wel voordeel van de huidige lage hypotheekrentes. Deze komen mede voort uit enkele nieuwkomers in de markt. Aanbieders van hypotheken zoals Merius en Allianz en BijBouwe staan in de top van goedkoopste hypotheekaanbieders. Deze aanbieders werken voor hun kapitaal vaak samen met investeerders zoals pensioenfondsen of verzekeraars.