Woningcorporatie Kennemer Wonen heeft met succes een proef afgerond waarbij de doorstroming van huurders binnen haar bezit is bevorderd. Hierbij zijn diverse eengezinswoningen vrijgekomen voor andere huurders. De proef is nog niet ten einde maar de corporatie geeft nu al aan dat deze manier van toewijzen voor herhaling vatbaar is. 

In een nieuw appartementencomplex zijn 60% van de appartementen met voorrang verhuurd aan bewoners die een sociale eengezinshuurwoning achterlieten. 45% van de nieuwe huurders van een driekamerappartement zijn afkomstig uit de gemeente Bergen via de voorrangsregeling van het project Doorstroming. Daarnaast komt 15% uit een andere sociale huurwoning die op basis van een inschrijving bij SVNK (Regio Noord-Kennemerland) is verhuurd.

2-kamerappartement niet in trek bij woonhuisverlaters

Uit de proef blijkt volgens Kennemer Wonen dat er weinig interesse is voor 2-kamerappartementen bij bewoners die een woonhuis achterlaten. Het doorstromingspercentage uit een andere sociale huurwoning komt daarbij slechts op 6,25%.

Proef succesvol

Nog niet alle verhuisketens van deze proef zijn afgerond. Toch spreekt de corporatie van een succesvolle proef.  De bedoeling is om deze manier van doorstroming mee te nemen in het voorstel voor de nieuwe huisvestingsverordening die op 1 juli 2019 in werking moet treden.

Lees ook: Meer invloed op passend wonen huidige huurders