Nog voor de zomer worden op 7 filialen van Vomar Voordeelmarkt honderden zonnepanelen aangebracht. Na de zomer worden op nóg eens zeven winkels van Vomar Voordeelmarkt zonnepanelen gelegd. Ook op de daken van zusterbedrijf Ranzijn tuin & dier worden zonnepanelen aangebracht. In totaal gaat het om duizenden zonnepanelen. De Vomar vestigingen kunnen hierdoor in ongeveer 25% van hun eigen elektrabehoefte voorzien.  Het dak van het distributiecentrum van Vomar Voordeelmarkt in Alkmaar is al in 2016 voorzien van 4150 zonnepanelen.

Duurzame doelstellingen

Ontwikkelaar Hoorne Vastgoed heeft de plannen voor de zonnepanelen op hun Vomar en Ranzijn vestigingen samen met ENTRAS uitgewerkt. ENTRAS is de participatie tak van advies en ingenieursbureau DWA. Beide organisaties hebben duurzaamheid tot doelstelling van hun bedrijfsactiviteiten verheven. Voor Hoorne Vastgoed betekend dit dat ze verder gaan dan energiebesparing alleen. Het gaat bij hen ook om duurzame materialen, het minimaliseren of hergebruiken van materialen, gebruikmaken van innovatieve technieken en zorgen voor blijvende kwaliteit en uitstraling van gebouwen en hun omgeving.

“Duurzaamheid gaat wat ons betreft veel verder dan energiebesparing alleen.”

Restwarmte

In het distributiecentrum en de winkels van Vomar Voordeelmarkt ligt een sterk accent op duurzame vormen van logistiek en transport. Zo wordt gebruik gemaakt van vrachtwagens met drie temperatuurzones. Ze vervoeren in één rit vanuit Alkmaar diepgevroren, gekoelde en ongekoelde producten naar de winkels. Daardoor is het aantal transporten sterk verminderd en nam de uitstoot van CO2 af. Het distributiecentrum speelt ook een belangrijke rol bij het verwerken van het in de winkels gescheiden bedrijfsafval. Dat wordt verbrand in een nabijgelegen installatie die energie in de vorm van warmte terug levert aan het distributiecentrum.