Binnen drie dagen hebben 478 huurders van woningcorporatie de Woonplaats interesse getoond in een pilot met een nieuwe stille warmtepomp van fabrikant Mitsubishi. Er zijn in Nederland 5 van deze nieuwe warmtepompen ter beschikking gesteld. Opvallend is dat de woningcorporatie deze nieuwe warmtepomp heeft gemonteerd in een huis dat niet volledig is geïsoleerd. Terwijl doorgaans wordt geadviseerd om woningen eerst volledig te isoleren alvorens met een warmtepomp aan de slag te gaan.

Alleen het dak

De woning waarin de warmtepomp is geplaatst heeft HR++ glas en een geïsoleerd dak maar geen geïsoleerde gevels en geen speciale lage temperatuurverwarming. Dit alles zou met de nieuwe warmtepomp geen probleem moeten zijn. Het systeem verwarmd tot 60 graden terwijl andere warmtepompen doorgaans tot 40 graden opwarmen, uitzonderingen daargelaten. Door de relatief hoge temperaturen kunnen de bestaande radiatoren gewoon blijven hangen.

Vrijwel geen geluid

De warmtepomp heeft nog een ander voordeel. Het heeft een zeer stille buitenunit waardoor van geluidsoverlast geen sprake is. Het energieverbruik is nog niet bekend. Dit zal één van de resultaten van de pilot worden. Als de test slaagt dan kan de gasaansluiting uit de woning worden gehaald. Het is ook een interessante test voor particuliere huizenbezitters met oudere woningen. Het systeem zou nu nog zo’n € 15.000,- moeten kosten inclusief montage. De verwachting is dat dit in de toekomst voordeliger zal worden.