De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie neemt in Nederland een grote sprong. Door de salderingsregeling en straks een subsidieregeling is het voor particulieren interessant om zelf energie op te wekken middels zonnepanelen. Het vermogen dat nu door zonnepanelen wordt opgewekt stijgt in sommige gemeenten met 20% per jaar.

Opslag van energie

Het grote nadeel van zonne-energie is echter dat er een verschil bestaat tussen het tijdstip waarop het wordt opgewekt en het moment dat het wordt gebruikt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor particuliere maar ook voor industriële gebruikers. De echte doorbraak van een duurzame samenleving zal daarom afhangen van de opslag van energie. Tijdens de vakbeurs Energie die momenteel plaatsvindt in de Brabanthallen in Den Bosch promoot de firma Time Shift energy storage hiervoor een slimme oplossing.

Gebruikte auto batterijen

Met de toenemende populariteit van elektrische auto’s ontstaat ook een interessant restproduct. Namelijk de batterijen die niet langer geschikt zijn voor het auto-gebruik. Deze batterijen zijn op een capaciteit van ongeveer 80% van haar vermogen beland. Ze moeten daarom steeds vaker worden opgeladen en hebben een kleiner bereik. Voor een elektrische auto daardoor niet meer interessant en afgeschreven. Voor elektra opslag zijn deze batterijen echter nog prima geschikt. “Pas bij een capaciteit van ongeveer 60% zijn deze batterijen helemaal afgeschreven.” aldus Wietse Scheltinga, directeur van Time Shift energy storage.

Gebruiksduur

Het systeem dat Time Shift energy storage heeft ontwikkeld kan overtollig opgewekt vermogen tijdelijk opslaan. Van gebruikte auto-batterijen heeft Time Shift een systeem gemaakt dat 600Kw kan opslaan en weer snel kan vrijgeven. Het is daarom volgens Scheltinga perfect voor bedrijven die piekvermogen gebruiken of opwekken. “De accu’s hebben nog een levensduur van 6-8 jaar in deze toepassing. We zijn dus in staat om een afgeschreven product opnieuw waarde te geven. Voor de aanvoer van batterijen hebben we overeenkomsten met diverse autoproducenten afgesloten”.

Innovatieprijs

Vorige week ontving Time Shift energy storage nog de Jan Terlouw innovatie prijs. Deze werd door de heer Terlouw zelf uitgereikt. Aan de innovatieprijs was een geldbedrag van € 10.000,- verbonden.  De prijs is bedoeld om de energietransitie te bevorderen en de circulaire economie in Oost Nederland te stimuleren.