Woensdag 4 juli bracht een groep van ongeveer 50 Fransen een bezoek aan de energie-neutrale portiekwoningen van Lefier aan de Pleiadenlaan in Paddepoel. De groep bezoekers bestond uit medewerkers van verschillende Franse woningcorporaties, aannemers, leveranciers, financiers en architecten. Zij wilden meer weten over de vernieuwende aanpak die Lefier hanteert bij het Nul op de Meter maken van de 120 portiekwoningen.

Nul op de Meter

Lefier begon in 2014 met het eerste Nul op de Meter-project. Bij NOM-projecten worden oude woningen geïsoleerd met een innovatieve isolatiegevel. Ook worden de woningen uitgerust met zonnepanelen, warmtepomp en een duurzaam ventilatiesysteem. NOM houdt in dat het energieverbruik van de woning aan het einde van het jaar gelijk is aan de opbrengst van de zonnepanelen. De huizen gaan dus van het gas af. Deze NOM-verbeteringen passen binnen de ambitie van Lefier om voor 2050 alle woningen van Lefier betaalbaar te houden en energieneutraal en aardgasloos te maken.

Uniek project

Het project aan de Pleiadenlaan is uniek omdat het de eerste portiekwoningen in Nederland zijn waarbij de NOM-aanpak is toegepast. “Het ombouwen van portiekwoningen is veel complexer dan het ombouwen van eengezinswoningen. Dat komt omdat het bij deze projecten veel lastiger is om de buitenkant te isoleren. Het was een grote uitdaging. Ik ben ontzettend trots op wat wij samen met Dura Vermeer gerealiseerd hebben” vertelt Oeds Keizer, projectleider van Lefier.

Verloop bezoek

Het bezoek kreeg eerst een presentatie over de aanpak van het project. Tijdens de presentatie vertelde Oeds Keizer, samen met aannemer Dura Vermeer, over het belang van energie-neutrale woningen. Ook gaven ze uitleg over de gehanteerde aanpak. Daarna kregen de Franse bezoekers een rondleiding door een modelwoning.