Op de Insulation Expo 2018 in Keulen heeft BASF haar nieuwe isolatiemateriaal SLENTEX® gepresenteerd. Dit flexibele isolatiemateriaal kan flexibel worden aangebracht en heeft een zeer hoge isolatiewaarde met een thermische geleidbaarheid van slechts 0,019 W / mK. De aerogel isolatie is onbrandbaar klasse A2 getest volgens EN 13501-1.

Slentex is gebaseerd op anorganische aerogel en werd ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Aspen Aerogels Inc.  Aerogel is een poreus materiaal met een zeer lage dichtheid. Het bestaat voor 95 tot 99,98% uit lucht. Het isolatiemateriaal is dan ook flexibel en kan daardoor worden toegepast in ruimtes waar andere isolatiematerialen lastiger zijn te gebruiken.

SLENTEX® is op dit moment alleen nog verkrijgbaar in éénlaagsmateriaal van 10mm dikte. Doordat het materiaal hydrofoob is zal er minder kans zijn op het ontstaan van schimmel.

Hoe wordt aerogel isolatie gemaakt

Aerogel is in 1931 uitgevonden door Dr. Samuel Kistler. Het is een zeer licht en poreus materiaal. Het wordt gemaakt van een gel waarbij het vloeibare materiaal wordt vervangen door een gas. Hierdoor ontstaat een materiaal, een vaste stof, met een extreem lage dichtheid. Het materiaal wordt ook wel ‘frozen smoke’ genoemd. De thermische geleidbaarheid van het materiaal is zeer laag waardoor zeer geschikt is als isolatiemateriaal.

Waarvoor wordt aerogel isolatie gebruikt?

Aerogel isolatie wordt vaak in dekens op rol geleverd. Het hoeft door de zeer hoge isolatiewaarde niet zo dik te worden aangebracht. Hierdoor is het geschikt voor enkele specifieke toepassingen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om koude bruggen op te lossen op een dak of tegen een gevel. Ronde vormen zijn makkelijk met het flexibele materiaal te bekleden.

Veel gebruikte toepassingen bij gebruik als isolatiemateriaal:

 • bij gebrek aan ruimte.
 • isoleren van gebogen vormen of afwijkende bouwvormen
 • behoud van monumentale uitstraling

In veel bestaande gebouwen is het gewenst om een additionele isolatielaag zo dun mogelijk te houden. Dit heeft een kosten besparend effect omdat dan vaak bestaande kozijnen behouden kunnen blijven. Bovendien blijft er meer leefruimte over.

Aerogel kan worden toegepast in:

 • Wanden
 • Plafonds
 • Vloeren
 • Terras / balkon
 • Dakgoten
 • In deuren en (holle) raamkozijnen
 • Op koudebruggen
 • Op kanalen en leidingwerk

Aerogel in daklichten

Naast toepassing in isolatiebekleding wordt aerogel isolatie ook gebruikt in dakplaten. Wanneer aerogel isolatie in polycarbonaat platen wordt aangebracht dan zal de isolatiewaarde van de platen sterk verbeteren. Een 16mm polycarbonaat isolatieplaat kan in isolatiewaarde verbeteren van een U-waarde van 1,8 W/m2K naar slechts 0,40 W/m2K. Ter referentie, een standaard HR++ isolatieruit heeft een isolatiewaarde van 1,1 W/m2K.