Onlangs is Trebbe in opdracht van woningcorporatie Mijande Wonen gestart met het verduurzamen van 120 woningen in Vriezenveen. Na deze werkzaamheden ervaren huurders meer wooncomfort en zijn de woningen energiezuiniger; 112 woningen maken een sprong in energielabel naar minimaal B en wanneer de huurder kiest voor zonnepanelen naar label A.

Betaalbare woningen

Na de werkzaamheden voldoen 8 woningen aan BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw). “Betaalbaarheid is een belangrijk speerpunt voor Mijande Wonen. Het energiezuiniger maken van onze woningen, draagt bij aan de betaalbaarheid van onze woningen. De energielasten van onze huurders dalen na de werkzaamheden aanzienlijk bij gelijkblijvend gebruik en gedrag. Mijande Wonen stelt zichzelf tot doel om haar woningen naar gemiddeld energielabel B te brengen”, licht Walter Pijnappel bouwregisseur bij Mijande toe. “Op de lange termijn, uiterlijk 2050, zorgt Mijande Wonen ervoor dat haar woningen CO2 neutraal zijn.” “Wij vinden het fantastisch dat wij Mijande Wonen ondersteunen bij het energiezuiniger en betaalbaarder maken van haar woningvoorraad”, vertelt Antje de Groot, directeur bij Trebbe. “Dit sluit naadloos aan op de doelstellingen van Trebbe BestaandWonen, met hart voor de bewoner en oog voor betaalbaarheid.”

Over het verduurzamen

Door het aanbrengen van gevelisolatie, daken en isolatieglas maken de woningen een labelsprong naar minimaal label B. Het aanleggen van mechanische ventilatie en het saneren van asbest in de gevels vallen ook onder de uit te voeren werkzaamheden. Bij een aantal woningen wordt ook de begane grondvloer, kozijnen en/of het keukenblok vervangen. De 8 woningen die naar BENG verduurzaamd worden krijgen ook een energiezuinige installatie voor verwarming en warm water.

Keuzes voor de huurder

Bij de verduurzaming van de woningen konden de bewoners kiezen uit verschillende types voordeuren en kleuren schilderwerk. Voor de woningen die minimaal naar energielabel B gaan, geldt geen huurverhoging. Voor de BENG (Bijna Energie Neutraal gebouw) woningen en de zonnepanelen geldt een huurverhoging. Ondanks deze huurverhoging blijven de totale woonlasten voor huurders (energiekosten en huur) gelijk of dalen ze bij gelijkblijvend gebruik en gedrag. De werkzaamheden zijn begin september dit jaar gestart en worden naar verwachting voor de zomer van 2019 opgeleverd.

Over Mijande Wonen

Mijande Wonen is een ambitieuze, maatschappelijk betrokken woningcorporatie in noordoost Twente. De corporatie beheert en onderhoudt ongeveer 5.000 woningen in de gemeenten Dinkelland en Twenterand. Mijande Wonen is er voor iedereen die in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Haar missie: Dat onze woning een echt thuis is voor onze huurder. Om dit te bereiken werken zij met ‘gezond boeren verstand’ en vanuit het hart. Mijande wonen doet dit onder de noemer ‘Samen bouwen aan Dorpskracht!’ Betaalbaarheid is een belangrijk speerpunt voor Mijande Wonen. Het verduurzamen van hen bezit draagt bij aan de betaalbaarheid van de woningen.