In veel woningen worden rolluiken toegepast die eigenlijk meerdere doelen dienen. Vaak is het primaire doel van rolluiken om zonlicht tegen te houden. Maar de brandweer waarschuwt dat er ook een nadeel kan zijn.

Als de dagen langer worden en mensen vroeg naar bed gaan of juist langer willen uitslapen. Een rolluik kan een ruimte geheel verduisteren waar een zonwering vaak slechts een gedeelte van het licht tegenhoudt. Maar een rolluik heeft veel meer functies.

Inbraakwerende rolluiken

Er zijn speciale inbraakwerende rolluiken die zijn getest op het belemmeren van een inbreker. Een standaard rolluik is hier niet op getest maar kan toch zeker worden gezien als een barrière voor de gelegenheidsdief. Dit is vaak een tweede reden waarom mensen kiezen voor rolluiken.

Isolerende rolluiken

Naast de verduisterende en inbraakwerende functie hebben rolluiken ook een isolerende werking. In de zomer zorgt het er voor dat er minder zonnestraling binnen kan komen. Een huis blijft hierdoor langer koel als ook overdag de rolluiken dicht zitten. In de winter zorgen de rolluiken voor een extra isolerende laag voor de kozijnen. Ondanks dat deze isolatiewaarde niet wordt meegerekend in bijvoorbeeld het energielabel kan het toch fors bijdragen aan het verminderen van de energierekening. Dit geldt overigens ook voor bijvoorbeeld plissé binnenzonwering die ’s nachts de ruiten aan de binnenzijde bedekken.

Geluidsoverlast

Een ander voordeel van rolluiken zijn de vermindering van geluid dat binnendringt in de woning. De lamellen zorgen voor een forse reductie waardoor gezellige feestjes bij de buren niet langer hinder veroorzaken. Volgens sommige producenten kan een geluidsreductie van 10 dB worden gehaald.

Brandveiligheid

Voor wat betreft de brandveiligheid kunnen rolluiken een bijdrage leveren maar ook een gevaar zijn. Een brand in een goed geïsoleerde woning is tegenwoordig meestal een zuurstof beheerste, of ventilatie-beheerste brand. Dat wil zeggen dat de inventaris niet zo hard brand als wanneer er onbeperkt zuurstof beschikbaar zou zijn. Rolluiken dragen daar aan bij omdat ze zorgen voor minder toevoer van buitenlucht.  De rookgassen afkomstig van een ‘ventilatie beheerste’ brand zal echter meer koolstofmonoxide en roetdeeltjes bevatten. Het tekort aan zuurstof zorgt voor een onvolledige verbranding waardoor de rook dus giftiger is. Daarnaast waarschuwt de brandweer dat rolluiken in geval van brand vaak niet meer open kunnen. Bij handbediende rolluiken kan de bedieningsband doorbranden. Bij elektrische rolluiken kan de besturen falen als er kortsluiting is ontstaan. Daarom is het altijd aan te bevelen om vluchtwegen niet te voorzien van rolluiken.

Lees ook: Nieuw brandveilig bouwmateriaal op basis van op basis van geopolymeren