Glasproducent AGC toont op de Bouwbeurs vacuümglas. Een innovatie die zorgt voor een hoge isolatiewaarde met een zeer dunne ruit. Dit hoogrendementsisolatieglas is daarmee vooral geschikt voor de renovatiemarkt waarbij dikte en gewicht een grote rol spelen.

Techniek van vacuümglas

In traditioneel isolatieglas worden de twee glasdelen gescheiden door een ruimte met lucht. Bij HR++ beglazing wordt deze spouw tevens gevuld met een gas, meestal Argon gas. Dit gas heeft tot gevolg dat er minder energie wordt overgedragen van de ene naar de andere zijde van de ruit. De dikte van de spouw heeft hierdoor ook gevolgen voor de isolatiewaarde van de ruit. Bij vacuümglas is de techniek heel anders. Er wordt helemaal geen lucht of gas tussen de spouw aangebracht. Lucht wordt juist weggehaald en afgedicht. Hierdoor ontstaat een zeer goed isolerend vacuüm. Deze ruimte hoeft niet breed te zijn. Sterker nog, de ruimte tussen de twee glasdelen is slechts 0,1mm. De twee glasbladen worden op afstand gehouden door kleine afstandhouders. Deze zwarte puntjes zijn van dichtbij goed zichtbaar.

Isolerende waarde van vacuümglas

Naast glasproducent AGC zijn ook enkele andere glasproducenten actief met vacuümglas. Het wordt gezien als de volgende stap in het verder optimaliseren van de isolatiewaarde van ruiten. AGC brengt haar vacuümglas op de markt onder de naam Fineo. De Ug waarde van een vacuümruit zit tussen de 0,4 en 0,7 W/m2K. Hiermee is het gelijk of zelfs nog beter dan triple beglazing.

Toepassing vooral renovatie

Het toepassingsgebied voor vacuümglas wordt nu vooral gezien binnen de renovatiemarkt. Doordat een ruit slechts 7mm dik is kan een enkelglasruit in worden vervangen door deze hoogrendementsisolatieruit. Zeker in situaties waar het kozijn moet worden behouden of waar bijvoorbeeld het hang-en sluitwerk niet is berekend op zware triple ruiten kan de vacuümruit uitkomst bieden. Naast de gunstige isolatiewaarde wordt ook het geluid behoorlijk gedempt door de vacuümlaag. Daarnaast is het glas zeer helder. Het grid van puntjes dat noodzakelijk is voor het op afstand houden van de twee ruiten kan van dichtbij wel als storend worden ervaren. Het glas is verkrijgbaar in afmetingen tot 1,60 X 2,45 meter.

Lees ook: 5 valkuilen bij de aanschaf van kozijnen