Kozijnen bestellen? Hier moet je op letten..
Er zijn legio redenen waarom je kozijnen wilt gaan bestellen. Een complete renovatie of misschien alleen een aanbouw aan je bestaande woning. Het is altijd raadzaam om vooraf informatie te verzamelen zodat je straks in de showroom beslagen ten ijs komt. Maar belangrijker is nog wel dat je weer twintig jaar wilt genieten van je nieuwe kozijnen. Lees daarom hier waar je op moet letten bij aanschaf van nieuwe kozijnen.
Uiterlijk, hout, kunststof, aluminium
Het is vanzelfsprekend dat je kozijnen bij je woning moeten passen. Als er ‘oude’ kozijnen blijven behouden dan ziet het er fraai uit als de nieuwe kozijnen hier op lijken. Dit neemt niet weg dat er nog steeds volop keuze is. Stel je hebt in de rest van je woning houten kozijnen dan kan een gelijkend kunststof alternatief nog best fraai zijn. Let wel op de naad van het kozijn. Deze dient recht te zijn en niet schuin.
Triple beglazing
In Nederland wordt nog steeds circa 80% van de kozijnen voorzien van standaard HR++ beglazing met een isolatiewaarde van doorgaans 1.1W/m2K. Het is zonde om bij aanschaf van nieuwe kozijnen niet meteen voor triple beglazing te kiezen. Het kost de kozijnenfabrikant in aanschaf van het glas slechts enkele tientjes per m2 extra. Je krijgt wel te maken met een steviger kozijnprofiel waardoor het geheel duurder uitkomt. Wanneer je gaat terugrekenen op welk moment je de extra kosten terugverdiend zal het waarschijnlijk niet rendabel zijn. Maar een triple ruit geeft ook extra comfort. Hier komen we later nog op terug.
Afstandhouder
Een ruit bestaat uit meerdere glasplaten die aan de randen uit elkaar worden gehouden met een afstandhouder. Deze is meestal van aluminium. De standaard zilverkleurige afstandhouder kan een storende schittering van de zon weerkaatsen, maar dit is nog niet het grootste probleem. Aluminium is een goede geleider van warmte en koude. Het zwakste punt van de thermische eigenschappen van een isolatieruit zitten hem dan ook in de randen. Hier is de isolatiewaarde van een ruit het slechts. Deze afstandhouder kan echter ook van (zwart) kunststof worden gemaakt. De kern bevat dan een stalen strip. Het geheel zorgt voor een betere isolatie aan de randen én een mooiere afwerking van de binnenzijde van de ruit.
Isolatiewaarde kozijn én deur
Alleen goed geïsoleerd glas is nog maar het halve werk. Het kozijn zelf moet ook goed isoleren. Bij kunststof en aluminium kozijnen kan men kamers aan het profiel toevoegen, eventueel met kunststof isolatie ertussen. Hiermee kan de isolatiewaarde van het kozijn fors worden verbeterd. Houten kozijnen isoleren doorgaans minder goed en zijn ook niet te verbeteren met extra luchtkamers. Vraag daarom altijd naar de isolatiewaarde van het kozijn zodat je een goede afweging kan maken. In geval van draaiende delen, zoals ramen en deuren is ook de luchtdichtheid van groot belang. Een dubbele afdichting met 2 rubbers geniet hierbij de voorkeur. Let er bij deuren ook op dat er goed isolerende panelen worden toegepast. Een enkele houtplaat onder de ruit zal de gehele isolatiewaarde van de deur sterk doen reduceren.
Geluid en tocht
Dan zijn er nog de minder voor de hand liggende aspecten van raampartijen. Een ruit kan veel geluid tegenhouden. Een triple ruit zal meer geluid tegenhouden dan een dubbele HR++ isolatieruit. Hierdoor kan het in stedelijke gebieden dus bijdragen aan het comfort. Daarnaast wordt de binnenruit van een triple ruit minder koud dan bij een standaard HR++ ruit. Dit komt door de extra luchtkamer, gevuld met argon gas. Het binnenste glasdeel zal warmer blijven waardoor er minder snel een luchtstroming zal ontstaan van koude lucht langs het glas = tocht. Zeker bij toepassing van lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming kan dit belangrijk zijn. Bij hoger gelegen raampartijen in de buurt van bijvoorbeeld uw bank kan een koudere luchtstroom ontstaan die als vervelend wordt ervaren. Als er radiatoren worden toegepast wordt minder vaak hinder ervaren.
Inbraakwerendheid
Gevels en kozijnen zijn voor inbrekers geliefde startpunten om proletarisch te gaan winkelen. Ieder zichzelf respecterende kozijnfabrikant zal dan ook haar producten laten testen op inbraakwerendheid. Deze wordt door Stichting Keurmerk Gevelbouw SKG-IKOB getest volgens een vastgestelde norm. Hierna kan het kozijn worden geleverd met een certificaat of attest. inbraakwerend certificaat of het systeem van uw beoogde leverancier ook is getest. De minimaal vereiste norm voor nieuwbouw staat op klasse 2. Hierbij wordt een eenvoudige gereedschapsset gebruikt zonder motorische hulpmiddelen of grote koevoet. Het minimaal vereiste niveau van inbraakwerendheid van kozijnen gaat dus alleen om het weerhouden van een gelegenheidsdief.