Maar liefst veertig partijen hebben zich aangemeld voor De Isolatie Uitdaging. Een wedstrijd waarmee de Utrechtse woningcorporaties Portaal, Bo-Ex en Mitros de markt uitdagen om de beste oplossing voor gevelisolatie te ontwikkelen. 

Het doel van de uitdaging is om woningen door gevelisolatie geschikt te maken voor lage temperatuurverwarming. De isolatie mag niet te veel ruimte in beslag nemen, maximaal 3cm. Dit alles met een minimale overlast voor bewoners.

De inzendingen zullen de komende weken worden getoetst op de gestelde criteria. Daarna zal er een shortlist volgen van de tien meest kansrijke ideeën. Een selectieteam waar ook huurders deel van uitmaken zullen deze tien inzendingen terugbrengen naar vijf finalisten. Onder leiding van Diederik Samsom wordt op 25 juni duidelijk wie de drie winnaars zijn van de uitdaging. Hieronder wordt € 70.000 aan innovatiegelden verdeeld die kan worden ingezet voor de doorontwikkeling van het concept.

Interessante afzetmarkt

De uitdaging is voor veel commerciële partijen interessant omdat het de poorten opent voor een grote afzetmarkt. Veel woningcorporaties hebben namelijk aangegeven dat ze interesse hebben in de winnende oplossingen. Hierdoor zijn er mogelijk honderdduizenden corporatiewoningen die de potentie hebben om gebruik te maken van de isolatieoplossing. Het betreft hier de initiatiefnemers  Portaal, Bo-Ex en Mitros en daarnaast zijn er de ondersteunende corporaties Eigen Haard, de Alliantie, Zayaz, Woonwaard, Staedion, Havensteder, Wold & Waard, Rochdale, Talis, Kleurrijk Wonen, Haag Wonen, Vivare, Tablis Wonen, De Huismeesters en de samenwerkende woningcorporaties van het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU).

De isolatieuitdaging is een vervolg op de badkameruitdaging. En de 100% gezond wonen challenge.