Onlangs is de renovatie van de woonwijk Philipsdorp in Eindhoven is afgerond. De wijk is een eeuw geleden ontstaan om te voldoen aan de groeiende behoefte naar woningen voor arbeiders van Philips. Het lag onder de rook van de toenmalige Philipsfabrieken van Strijp. Ondertussen is Philipsdorp uitgegroeid tot een geliefde woonwijk met een eigen karakter en betaalbare huurwoningen.

Ingrijpende renovatie

Zowel de bewoners als de gemeente en Woonbedrijf wilde de wijk behouden. Alle 771 huurwoningen zijn daarom gerenoveerd. De renovatie begon eind 2011 en was begin 2018 klaar. Door de ingrijpende werkzaamheden moesten alle bewoners tijdelijk hun huis verlaten. Iedere bewoner heeft ongeveer 3 maanden in een wisselwoning gewoond, tijdens de renovatie van zijn woning.

Besparing op energiekosten

De buitenkant van de woningen is gerenoveerd om de karakteristieke sfeer van Philipsdorp te
behouden voor de toekomst. De binnenkant voldoet nu weer helemaal aan de eisen van deze tijd. En dat is belangrijk voor de (toekomstige) bewoners. De woningen zijn van energielabel D, E en F naar label A of B gegaan, dus dat leidt vaak tot een besparing op de energiekosten.

Lees ook: renovatiepakketten voor oude huizen

Slopen of renoveren

Voorafgaand aan het project werd de vraag gesteld of renoveren wel haalbaar zou zijn. Zou het niet beter zijn om te slopen en nieuw te bouwen. Onderzoeksburea RIGO heeft daarom een maatschappelijke kosten- batenanalyse gemaakt. Hieruit bleek dat de renovatie wel degelijk meer oplevert dan sloop en nieuwbouw.

Lees ook: wooncorporaties kopen gezanmelijk CV onderhoud in

Trots

Bewoners en wooncorporatie Woonbedrijf zijn heel trots op het mooie eindresultaat. Het was een langdurig proces dat heel ingrijpend was voor de bewoners. Maar nu genieten ze volop van hun vernieuwde woning in een mooie wijk. “Philipsdorp is een mooi voorbeeld hoe een renovatie van grote betekenis en meerwaarde is voor de bewoners” aldus Woonbedrijf. In 2017 was de renovatie van Philipsdorp genomineerd voor de gemeentelijke architectuurprijs (Dirk Roosenburgprijs). De wijk heeft toen de publieksprijs gewonnen. Dat is voor het overgrote deel te danken aan de trots die bewoners hebben voor hun wijk.