Volgens de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) steeg de gemiddelde Nederlandse woning met 6,5%. Met gemiddeld 17% steeg de WOZ-waarde in Amsterdam het meest. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau Statistiek (CBS).

Landelijk

De gemiddelde woningprijs in Nederland wordt geschat op 230.000 euro, 6,5% hoger dan vorig jaar. Dankzij deze stijging is de gemiddelde WOZ-waarde van Nederlandse woningen voor het derde jaar op rij gestegen. De provincie Noord-Holland scoorde het best met een stijging van 11% tot 288.000 euro. Ook in de provincie Utrecht lag de toename met bijna 9 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. De stijging van de gemiddelde WOZ-waarde was in Zeeland het kleinst, desondanks was er toch een stijging van ruim 2 procent tot 194 duizend euro. Groningen kent de laagste woningwaarde, gemiddeld 165.000 euro. In de 4 gemeenten Zundert, Lingewaal, West Maas en Waal en Maasdriel daalde de WOZ-Waarde met 1 procent.

Bron: CBS

WOZ-waarde Amsterdam

De WOZ-waarde van een woning in Amsterdam bedroeg gemiddeld 340.000 euro. Hiermee is het record van afgelopen jaar alweer verbroken, toen was de gemiddelde prijs nog 290.000. In vijf jaar tijd steeg de gemiddelde woningwaarde in Amsterdam zelfs met bijna 48 procent. In de buurgemeenten van Amsterdam steeg de woningwaarde ook flink het afgelopen jaar. Amstelveen zag een stijging van 15,5% en in Ouder-Amstel steeg de woningwaarde met ruim 14%.

Invloed op gemeentelijke belastingen?

Gemeenten bepalen aan de hand van de WOZ-waarde de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen. Hierbij valt te denken aan de onroerendezaakbelasting (ozb), het eigenwoningforfait, het rioolrecht, de afvalstoffenheffingen en waterschapsbelasting. Hoe hoger uw WOZ-beschikking, hoe hoger uw aanslagen kunnen zijn.

Gemeenten mogen belastingtarieven wijzigen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) laat weten dat een gemiddelde WOZ-waarde niet perse betekend dat je meer belasting moet betalen. De VEH geeft aan dat gemeenten vrij zijn om belastingtarieven naar eigen inzicht bij te stellen. “In Amsterdam steeg de waarde vorig jaar het hardst, maar de gemeente heeft toen het belastingtarief dusdanig verlaagd dat Amsterdammers dit jaar gemiddeld evenveel betaalden als vorig jaar’’, aldus een woordvoerder van de belangenvereniging als voorbeeld.

Aandachtspunt voor huurders

De WOZ-waarde van een huis heeft invloed op de maximale huur die mag worden gevraagd voor sociale huurwoningen. De Woonbond waarschuwt huurders hier op te letten. De huurdersvereniging is niet blij met het huidige puntenstelsel. Dit puntenstelsel zorgt ervoor dat de maximale toegestane huurprijzen steeds hoger worden. Het heeft als gevolg dat steeds meer woningen uit het sociale segment verdwijnen volgens de Woonbond.