Woningbouwcorporatie Woonconcept en woonadviescommissies uit Steenwijkerland en Hoogeveen hebben een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Een belangrijk verschil met de vorige overeenkomst is dat de woonadviescommissies voortaan in het aller vroegste stadium worden betrokken bij nieuwbouw- en renovatieplannen. Dit betekent dat ze veel meer inspraak hebben als het gaat om bijvoorbeeld nieuwe ontwerpplannen.

Ontwerpaanpassingen

Woonconcept hecht veel belang aan de inbreng en deskundigheid van de adviescommissies.
Projectleider nieuwbouw Petra Posthuma de Boer hierover: “We bouwen en renoveren met als doel dat de bewoners trots zijn op hun woning. Adviezen van de woonadviescommissies leiden soms tot handige ontwerpaanpassingen die onze gezamenlijke doelstelling dichterbij brengt!”

Gezamenlijke missie

De commissies in Hoogeveen en Steenwijkerland bestaan uit deskundige vrijwilligers die geschoold zijn in het beoordelen van bouwplannen en bouwtekeningen. Woonconcept en de adviescommissies werken inmiddels jaren samen. Hun gedeelde doel is het bewaken, bevorderen en verbeteren van de gebruikskwaliteit van de woningen, woongebouwen en woonomgeving.

Lange historie

Woonadviescommissies stonden vroeger bekend als Vrouwenadviescommissies die in de tijd van de naoorlogse wederopbouwperiode werden opgericht. De leden van deze VAC’s beoordeelden de kwaliteit van de nieuwe woningen. Centraal stond daarbij de vraag of de woning geschikt zou zijn voor alle dagelijkse activiteiten. Vanaf 2004 worden ook mannen toegelaten in de commissies.

Lees ook: Staedion: Loostad Vastgoedontwikkeling winnaar ontwerpwedstrijd Hofbadtoren