ING meldt op basis van de eigen WoonIndex dat het vertrouwen in de woningmarkt verder is gedaald. De oorzaak ligt voornamelijk bij starters die de aankoop van hun eerste woning steeds vaker uitstellen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet het vertrouwen in de woningmarkt ook richting het omslagpunt naderen.

De ING Woonindex

In het tweede kwartaal van 2018 staat de index op 107 punten. Tegenover het eerste kwartaal is het een marginale daling, toen stond de index op 109 punten. Het sentiment is echter al langere tijd negatief. In het laatste kwartaal van 2017 stond de index op 113 punten, hetzelfde lage niveau als in 2013.

Marktindicator VEH

De marktindicator van de VEH staat op 104 punten. Bij 100 punten ligt het omslagpunt. Het consumentenvertrouwen boven de 100 is nog positief daaronder is het sentiment negatief. De index van de VEH stond een jaar geleden nog 10 punten hoger.

Ook interessant: gemiddeld 21 gebreken in nieuwbouwwoning

Starters geen vertrouwen woningmarkt

Starters geven aan dat in 2018 het kopen van een huis zeer ongunstig is. Sterker nog zelfs in de afgelopen 10 jaar is het niet zo ongunstig geweest volgens de starters. Omdat koopwoningen te duur zijn voor veel starters moeten zij genoodzaakt blijven of gaan huren. Wim Flikweert, Manager Wonen ING gaf eerder dit jaar al aan: ” Voor potentiële starters zijn koopwoningen simpelweg te duur of niet beschikbaar. Dat betekent dat ze moeten blijven zitten waar ze zitten. Starters willen juist graag verhuizen naar een koopwoning om een stapje dichterbij hun ideale woning te komen, maar zijn genoodzaakt thuis te blijven wonen of tegen (hoge) prijzen te huren. Dit gaat ten koste van het woongenot en de hoge lasten kunnen leiden tot financiële kwetsbaarheid. Die kan zo groot worden dat de stap naar een koopwoning mogelijk niet meer gemaakt kan worden.”

Tiny house en kantoorpanden

Omdat een koopwoning niet tot de mogelijkheden behoort gaan starters op zoek naar alternatieven. Het huren of kopen van een leegstand winkel- of kantoorpand is voor 71% een goed alternatief.  Meer dan de helft van de start ziet een Tiny House ook als oplossing. Minder dan 25% van de starters ziet een alternatief in containerwoningen en garages.

Lees ook: automatisch deur sluiten bij brand