3 Utrechtse woningcorporaties hebben driemaal € 20.000,- uitgeloofd voor de beste isolatieoplossing. Met een nieuwe ‘Challenge’ dagen ze bedrijven en individuen uit om woningen door gevelisolatie geschikt te maken voor lage temperatuurverwarming. De isolatie mag maximaal 3cm dik zijn en moet naadloos aansluiten op andere bouwdelen van de woning. De winnaar van ‘De Isolatie Uitdaging‘ mag haar oplossing verder ontwikkelen in proefwoningen van de deelnemende woningcorporaties.

Enorme uitdaging

De woningcorporaties Portaal, Bo-Ex en Mitros zien een enorme uitdaging in het verbeteren van de energieprestatie van haar bezit. Het verminderen van warmteverlies is de eerste stap bij verduurzaming van de woningen. Met het opzetten van deze uitdaging willen de corporaties een flinke kostenverlaging teweeg brengen.

Beter voor bewoners

De invalshoek van de woningcorporaties stelt buiten de kosten ook het comfort voor de bewoners voorop. De isolatieoplossing mag geen overlast geven aan bewoners. Het moet uiteindelijk resulteren in een comfortabele woning én een lagere gasrekening.

Andere woningcorporaties

Vrijwel alle woningcorporaties staan voor dezelfde uitdaging. Er zijn dan ook meerdere corporaties die met belangstelling de challenge volgen en ook ondersteunen. Deze corporaties Eigen Haard, de Alliantie, Zayaz, Woonwaard, Staedion, Havensteder en de samenwerkende woningcorporaties van het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) gaan de winnende oplossing ook testen binnen haar bezit.

Aanmelden

De hele markt wordt uitgenodigd om mee te denken en te komen met een oplossing. Tijdens een inspiratiesessie is er ook de mogelijkheid om medestanders te vinden voor een idee. Deze sessie zal op 7 februari plaatsvinden. De oplossing voor de isolatie-uitdaging moet voor 3 april worden ingediend.

Eerdere challenges

Woningcorporatie Mitros heeft al eerder geprobeerd om door middel van een uitdaging te komen tot een oplossing voor een bestaand probleem. Zo zijn de 100% gezond wonen challenge afgerond en de badkamer challenge.

Dunne isolatie

Een vereiste van het de uitdaging is een maximale isolatiedikte van 3cm. Dit is voor huidige isolatieproducten niet veel. Een bekend isolatiemateriaal dat al bij zeer geringe dikte goed isoleert is Aerogel isolatie. Folies kunnen stralingswarmte tegenhouden. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast bij radiatorfolie.