De rechtbank van Amsterdam heeft vorige week woningcorporatie De Key schuldig bevonden aan koolmonoxidevergiftiging van een huurder. Door een bevroren afvoerpijp is koolmonoxide in de woning terecht gekomen. De rechter roept op om vergelijkbare woningen te controleren.

Bevriezing

Het appartement van de bewoner bevind zich op de begane grond van een complex met vier bouwlagen. De CV-ketel komt buiten de woning uit op een gezamenlijke afvoerpijp. Tijdens de vakantie van de bewoner is de afvoerpijp onderin afgekoeld waardoor condenswater in de pijp bevroor. Door deze ijsvorming is het rookkanaal verstopt geraakt. Hierdoor is koolmonoxide van de CV-ketel in de woning gekomen. De hond van de bewoner is hierdoor overleden en de bewoner zelf is bewusteloos geraakt. Hij werd door zijn dochter aangetroffen waarna brandweer en politie zijn ingeschakeld. De huurder is daarop naar de de intensive care gebracht en vervolgens opgenomen in een verpleeghuis.

Aansprakelijk

Toen de bewoner thuis kwam van zijn vakantie was de woning koud en leek de verwarming het niet te doen. Hij heeft hierop de elektrische oven en gaspitten kort aangezet. Woningcorporatie de Key beargumenteerde dat ook hier de oorzaak kon liggen van de koolmonoxide vergiftiging. De rechter ging hier echter niet in mee en verwees naar de onderzoeksresultaten van Kiwa. Hieruit blijkt dat de bewoner en zijn hond door koolmonoxide zijn vergiftigd ten gevolge van bevriezing van het uitpandige rookgasafvoerkanaal. De rechter stelt de Key aansprakelijk omdat een verhuurder ervoor moet zorgen dat het gehuurde in goede staat van onderhoud verkeert en dat de daarin aanwezige voorzieningen naar behoren functioneren. Enkel het periodiek onderhouden van de CV-ketel was hierbij niet afdoende.

Ernstig voorval

Ook in vergelijkbare situaties kan een dergelijk incident zich voordoen. Bij een gedeeld rookkanaal dat zich aan de buitenzijde van een pand bevind bestaat dit risico. “Uit de simulatie is gebleken dat bij een vrijwel dicht geplakte rookgasafvoer het cv-toestel in bedrijf blijft, gepaard gaande met een zeer hoge uitstoot van koolmonoxide dat vervolgens in de leefzone terecht komt. (…). Gezien de ernst van dit voorval wordt sterk aanbevolen een oplossing te zoeken voor deze en gelijksoortige woningen (begane grond, aangesloten op een uitpandig gemeenschappelijk afvoerkanaal) die de kans op een incident zal voorkomen.”