Met de komst deze week van wederom drie nieuwe woningcorporaties is het aantal woningen van de aangesloten corporaties de 100.000 woningen ruim gepasseerd. Wocozon zal de komende jaren circa 60% daarvan kunnen voorzien van zonnepanelen. Nu ook Stichting Eelder Woningbouw in Paterswolde en de woningcorporaties Woongoed Zeist en R.K. woningbouwvereniging Zeist hun handtekening hebben gezet, heeft Wocozon weer een flinke stap verder gezet om haar doel te bereiken. Namelijk zoveel mogelijk sociale huurwoningen in Nederland voorzien van zonnepanelen en daarmee de stroomkosten van de bewoners omlaag te brengen.

Vertrouwen in ervaring

Roland van der Klauw, directeur van Wocozon; “Het is gebleken dat Stichting Wocozon het volste vertrouwen heeft en krijgt van woningcorporaties om het gehele traject uit te voeren, of ze nu wel of geen financiering nodig hebben van Wocozon voor het plaatsen van de zonnepanelen “.. Wocozon is namelijk een stichting van en voor de Nederlandse woningcorporaties en verzorgt al sinds 2012 zonnepanelen voor uitsluitend woningcorporaties. De processen en de te gebruiken materialen zijn helemaal geoptimaliseerd voor corporaties en per definitie de meest gunstige optie voor hen.

Wocozon groeit

Wocozon voorziet dit jaar woningen van een groot aantal woningcorporaties van zonnepanelen, met een tempo van zo’n 500 -1.000 woningen per maand, verspreid over geheel Nederland. Met het passeren van de grens van 50 miljoen aan beschikbare projectfinanciering is Wocozon in staat om substantieel te groeien in omvang. De ambitie? In 2025 zal vijf procent van alle sociale huurwoningen in Nederland door Wocozon zijn voorzien van zonnepanelen. Dat zijn ca. 120 duizend woningen met samen 1 miljoen zonnepanelen. Dat is een mix van eengezinswoningen en gestapelde bouw. En een mix van bestaande woningen en (in toenemende mate) nieuwbouw. Interessant is dat Wocozon bij NOM-woningen de PV-installatie voor haar rekening neemt.

Besparen met zonnepanelen

Zonnepanelen leveren een grote bijdrage aan duurzaamheid en zijn een mooie besparingscombinatie van enerzijds het milieu en anderzijds een lastenverlichting voor huurders. Met de zonnepanelen van Wocozon kunnen huurders jaarlijks circa € 100,00 tot wel € 250,00 (afhankelijk van het soort contract) besparen op hun stroomkosten. De zonnepanelen worden gratis geplaatst en ook het onderhoud ervan is gratis. Huurders betalen alleen voor de stroom die de zonnepanelen opwekken (per kWh) of per paneel. De stroomprijs van zonnepanelen is, als Wocozon 100% financiert, gemiddeld zo’n 20% lager dan bij een energieleverancier. Op de daken van de huurwoningen kunnen 6 tot 10 zonnepanelen worden aangebracht, waarmee ongeveer 85% van alle benodigde stroom van het huishouden wordt opgewekt.