In grote delen van Nederland is al een maand geen noemenswaardige neerslag meer gevallen. In combinatie met de hoge temperaturen zou je verwachten dat de drinkwatervoorziening in gevaar komt. Toch is dit niet het geval. Er is wel sprake van een watertekort omdat er minder water is dan we nodig hebben. Hier heeft vooral de agrarische sector last van.

Watertekort geen drinkwatertekort

Door de lage ligging van ons land hebben we het voordeel dat ook neerslag uit omringende landen ons bereikt. Het was in Nederland wel droog maar in Duitsland en Frankrijk heeft het behoorlijk geregend. Het water uit deze landen bereikt ons via de Maas en de Rijn. We kunnen ongeveer 60% van dit water sturen met sluizen en gemalen. Adviseur crisisbeheersing en operationeel waterbeheer bij Rijkswaterstaat Boris Teunis legt uit: ‘Zo hebben we bijvoorbeeld de Haringvlietsluizen gesloten, zodat meer zoet water voor Zuid-Holland beschikbaar is’. 

Minder water gebruiken

Waarom wordt er dan opgeroepen om minder water te gebruiken? Er is weliswaar voldoende drinkwater. Tijdens droge warme perioden gaan de inwoners van ons land meer water gebruiken. Bijvoorbeeld om de tuin te sproeien. Door het hogere verbruik kan het waterleidingnet problemen ervaren. De druk in de waterleidingen kan daardoor laag worden. Ook kan het water uit de leiding een bruine kleur krijgen.

Water besparen

Het watertekort kan ook door de gebruikers worden verminderd. Zo zijn er door diverse waterschappen al oproepen gedaan om de tuin minder vaak te sproeien. Planten worden juist sterker van wat minder water. Ze gaan daardoor langere wortels aanmaken. Als er toch gesproeid gaat worden dan adviseren ze om dit te doen voor 7.00 ’s ochtends of na 22:00 s’avonds. Liever ook vaker kort te sproeien dan minder vaak heel lang.

Energie besparen

De volgende tips besparen niet alleen water maar ook energie en geld:

  • Douche maximaal 4 minuten, hiermee bespaart u ongeveer 40 liter warm water per douchebeurt. Jaarlijks kunt u zo gemakkelijk ruim 12.000 liter warm water besparen.
  • Koop een waterbesparende douchekop
  • Vaatwassers of wasmachines met halve inhoud laten draaien, kost ook veel onnodig water.
  • Toiletten hebben vaak een knop voor een ‘grote’ en ‘kleine’ boodschap. De spaarknop bespaart de helft van het water. Gebruik daarom zoveel mogelijk de kleine knop.

Lees ook: E-shower blue wint innovatiepitch

Ijsselmeer

Geen watertekort in het Ijsselmeer
Grote delen van de provincie Noord-Holland halen hun drinkwater uit het IJsselmeer.

Het grootste drinkwaterreservoir van Nederland is ontstaan nadat de afsluitdijk is aangelegd. Het Ijsselmeer wordt gevoed door de Ijssel en voorziet een groot deel van Nederland van drinkwater. Teunis: ‘een belangrijke maatregel is het zorgen voor een hoger waterpeil in het IJsselmeer en Markermeer. Grote delen van Friesland, Groningen, Noord-Holland, Flevoland en andere provincies halen hier water uit. Enkele centimeters hoger, door minder water weg te laten lopen bij de Afsluitdijk, betekent weer langer watervoorraad voor het geval de droogte nog langer aanhoudt’.