Bewoners van het Land van Heusden en Altena kunnen aanspraak maken op een subsidie wanneer ze hun betegelde tuin omtoveren naar een groene tuin. Het waterschap Rivierenland heeft hiervoor een half miljoen euro gereserveerd. Met de subsidie wil het waterschap bijdragen aan een betere opslag en afwatering van regenwater tijdens hoosbuien.

De subsidieregeling, genaamd: ‘Klimaatactief’ is geldig sinds 1 januari 2018. Inmiddels is al ruim 10% van de subsidiepot uitgekeerd. De bijdrage van het waterschap is bijvoorbeeld bedoeld voor het vervanging van tuintegels door planten, plaatsing van een regenton of het aanbrengen van waterdoorlatende verharding in de tuin. Inwoners die daarbij met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld in een bepaalde straat, wijk, vereniging of stichting, kunnen extra subsidie krijgen.

Lees ook: Tiny Forest initiatief van IVN Natuureducatie succesvol

Droogte en koelte

Het stimuleren van een klimaatvriendelijke tuin heeft meerdere redenen. In natte perioden moet regenwater snel afgevoerd kunnen worden; in tijden van droogte moet water juist langer vast worden gehouden. Meer beplanting en bomen kunnen zorgen voor schaduw en verkoeling bij erg warm weer.

De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 25% van de kosten tot een maximum van € 5.000 voor elke aanvraag. Op de website van het waterschap staan ook handige tips die je zelf kunt uitvoeren.

Lees ook: Watertekort maar geen drinkwatertekort