De grote woningschoonmaak. Niemand ontkomt eraan. Periodiek zal alles een keer goed moeten worden gereinigd. Dit is niet alleen hygiënisch maar geeft ook mentaal een goed gevoel. Maar wat is nu de beste manier om je woning schoon te maken? Welke plekjes vergeten we vaak en hoe gaan we van start?

Opruimen

Het beste kun je bij schoonmaken beginnen met opruimen. En dan meer specifiek, weggooien. Als spullen weg zijn dan scheelt dit tijd en zorgt ervoor dat je makkelijker kan schoonmaken. Start daarom met bepalen welke spullen weg kunnen. Verzamel alles in een zak of zet het apart zodat je daadwerkelijk van start kunt met de schoonmaak.

Van boven naar beneden

Stof en vuil valt van hoog naar laag. Het is daarom aan te raden om te binnen op de bovenste verdieping. In een ruimte zelf moet je ook van boven naar beneden werken. Dus bij het afstoffen begin je boven en eindig je op de vloer.

Tip: lees ook: besparen op energiekosten door te ventileren

Eerst droog dan nat

Alles wat je met een stofzuiger of veger weg kunt krijgen is meegenomen. Dit vuil hoef je niet met een natte doek te verwijderen. Ga dus eerst met stofdoek en stofzuiger aan de slag en begin daarna pas met nat afdoen en dweilen.

Niet vergeten

Er zijn een aantal plekken in huis die door veel mensen worden vergeten bij de grote schoonmaak. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de rookmelder
  • de filters van het ventilatiesysteem
  • de ventilatieroosters
  • lichtschakelaars en klinken
  • de wasmachine
  • de afstandsbediening

Schoonmaken: gewoon doen!

Een belangrijk en voor de hand liggend punt: gewoon beginnen. Van uitstel komt afstel en het is nu een mooi moment om je woning en dus ook je geest heerlijk op te ruimen en schoon te maken.