Uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport blijkt dat de markt verwacht in 2024 net zoveel warmtepompen te verkopen als cv-ketels. Het onderzoeksbureau Dutch New Energy Research voerde in opdracht van vakbeurs Duurzaam Verwarmd het onderzoek uit. Ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Uneto-VNI leverde ook aan bijdrage aan het onderzoek.

Nationaal Warmtepomp Trendrapport

Rolf Heynen van Dutch New Energy Research presenteerde het Nationaal Warmtepomp Trendrapport op de Warmtepomp Businessday. In het onderzoek zijn alle essentiële cijfers alsmede marktprognoses te vinden aangaande de warmtepompsector. In het rapport zijn ongeveer 131 specialisten ondervraagd. Zij zijn werkzaam bij onder meer fabrikanten, installateurs, installatie-adviseurs en groothandelaars. Deze bedrijven waren goed voor de installatie van 13.785 warmtepompen in het jaar 2017, ongeveer 70% van het totaal. Een van de uitkomsten uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport is dat 2024 het kanteljaar wordt van de warmtepomp. In 2024 is de verwachting dat er evenveel warmtepompen als cv-ketels worden verkocht. Afgelopen jaar werden nog 20.000 warmtepompen verkocht tegenover 400.000 cv-ketels.

Gunstige voorwaarden scheppen hoge verwachting

De verwachtingen zijn hoog maar niet onrealistisch. De opmars van de warmtepomp komt voor uit verschillende factoren. Nieuwe wet- en regelgeving, hogere gasprijzen, het Klimaatkoord en stimuleringsmaatregelen werken in het voordeel van de warmtepomp. Het plaatsen van alléén een traditionele cv-ketel zou per 2021 bijvoorbeeld verboden moeten worden. In plaats daarvan mogen huiseigenaren alleen nog vervangen in combinatie met een hybride warmtepomp, een zonneboiler of een ander duurzaam alternatief. Tevens verwachten de professionals ook dat warmtepompen goedkoper gaan worden vanwege lagere productiekosten en kostenbesparingen tijdens de installatie.

Niet alleen maar positiviteit

Het succes van de warmtepomp hangt onder andere af goed gekwalificeerd personeel en daar schort het aan. Ondervraagden gaven aan een (ruim) tekort aan technisch gekwalificeerd warmtepomp-installerend personeel te zien in Nederland. Een andere belangrijke conclusie uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport luidt dat warmte-experts elkaar tegenspreken en dat kan leiden tot verwarring bij de consument.  “Experts zijn het niet altijd met elkaar eens over producten en toepassingen. Op termijn zou dat de marktgroei kunnen vertragen”, zegt Uneto-VNI voorzitter Doekle Terpstra. Hij vervolgt: “Fabrikanten, distributeurs en installateurs moeten meer gaan samenwerken om kennis, kwaliteit en communicatie te verbeteren. UNETO-VNI neemt daarin graag het voortouw”.